Especials 02/06/2012

Condemnen l'exdictador egipci, Hosni Mubàrak, a cadena perpètua per la mort de manifestants

Se l'acusa pels delictes d'assassinat de més de 800 persones durant la revolta popular de la Primavera Àrab a la plaça Tahrir. El tribunal absol Mubàrak d'abús de poder

Agències
2 min
Manifestants egipcis mostren imatges de l'exdictador egipci, Hosni Mubàrak / EFE

El CaireL'expresident egipci Hosni Mubàrak ha sigut condemnat a cadena perpètua pel tribunal penal del Caire, que aquest dissabte l'ha declarat culpable de la mort de manifestants durant la revolta de la Primavera Àrab. Aquests fets el van portar a renunciar al càrrec de president d'Egipte el febrer del 2011.

El tribunal l'acusa per l'assassinat de més de 800 persones a la plaça Tahrir. El president del tribunal, Ahmed Refaat, ha comunicat també la pena de cadena perpètua pels mateixos delictes per a l'exministre d'Interior Habib Al-Adli. El tribunal, però, ha absolt sis alts càrrecs de Mubàrak i els seus dos fills, Alaa i Gamal, acusats d'abús de poder. La cort penal també ha absolt Mubàrak d'abús de poder.

Es tracta d'una sentència històrica, en ser la primera contra un líder caigut durant les revoltes de la Primavera Àrab. Mubàrak ha sigut condemnat a passar la resta de la seva vida a la presó per haver ordenat la mort de manifestants durant la revolta que va conduir a la fi de la seva dictadura.

L'expresident egipci ha arribat a primera hora d'aquest matí de dissabte en helicòpter al tribunal, on un ampli desplegament policial ha controlat els manifestants partidaris i detractors de Mubàrak. El judici ha començat al voltant de les deu del matí.

La segona volta de les presidencials a Egipte, que confronten dos candidats antagònics –Ahmed Shafik, l'últim primer ministre de Mubàrak, i Mohammad Morsi, el candidat dels Germans Musulmans–, havia eclipsat, els darrers dies, el judici a l'exdictador.

L'anomenat "judici del segle" a Egipte va començar el 3 d'agost del 2011, després de la detenció de Mubàrak i dels seus fills l'abril del mateix any a la localitat costanera de Xarm al-Xeikh. El procés, amb un expedient de 60.000 pàgines, s'ha desenvolupat al llarg de 49 sessions, que han sumat fins a 250 hores.

stats