EUROCRISI
Especials 20/05/2012

Els sis retrets possibles entre Merkel i Rajoy durant la passejada en vaixell

El president del govern espanyol i la cancellera alemanya han abordat els punts calents de la crisi: l'incompliment d'Espanya, el possible rescat del seu sistema financer i la recessió econòmica

Elena Freixa
2 min
Angela Merkel i Mariano Rajoy, al vaixell de Chicago que fa un recorregut turístic pel riu i permet veure l'arquitectura de la ciutat / EFE

BarcelonaEls darrers símptomes de virulència de la crisi i els seus efectes sobre Espanya han propiciat avui la cita entre Mariano Rajoy i Angela Merkel a Chicago. Un passeig en vaixell per intercanviar impressions i potser algun retret.

Els tres possibles retrets de Rajoy a Merkel:

  • Una política pensada per a països grans i que s'oblida dels més febles. L'austeritat imposada i el paper del BCE s'ha vehiculat des de la òptica de les grans economies d'Europa (Alemanya i França) oblidant la casuística de les més febles, com Espanya.
  • Un Banc Central més actiu i no reactiu. Les polítiques del BCE, com ara les macroinjeccions de diners al sistema financer perquè fluís el crèdit, van arribar com a conseqüència de situacions límit. Rajoy podria demanar a una estratègia més pensada i un paper més protagonista del BCE per calmar els mercats i alleugerir pressions.
  • Eurobons i estímuls. La solució dels eurobons per alleugerir les dificultats que tenen estats com Espanya per finançar-se als mercats ha estat fins ara innegociable per Merkel. L'arribada del socialista Hollande a la presidència francesa afavoreix el debat, ja que ell n'és partidari. També defensa estímuls econòmics per trencar amb la via exclusiva de l'austeritat.

Els tres possibles retrets de Merkel a Rajoy:

  • Veritats a mitges sobre el dèficit. El disgust europeu pel maquillatge de tres comunitats autònomes del PP del seu dèficit l'any passat, que ha fet elevar al 8,9% la xifra estatal, era un dels temes espinosos a tractar. No és la primera vegada que Merkel veu com Rajoy promet una cosa i acaba sent-ne una altra. Després que es descobrís un dèficit disparat per sobre del 8%, Rajoy va pactar amb Europa reduir-lo al 5,3%, tot i que poc després va dir unilateralment que es tancaria al 5,8%. La realitat ha estat pitjor i la CE ha avançat que Espanya acabarà l'any al 6,4%.
  • El sanejament de la banca. La darrera reforma financera de Rajoy també pot haver rebut esmenes de Merkel i és un dels punts més urgents on llimar aspereses. Europa, que exigeix rapidesa i efectivitat per sanejar el sistema, ja té opinions diferents sobre si el que ha fet Espanya serà suficient. A més a més, Merkel haurà pogut preguntar per Bankia, la quarta entitat financera que ha acabat a mans de l'Estat pels actius tòxics immobiliaris insostenibles.
  • El deute i la recessió. El quadre macroeconòmic preocupant que presenta Espanya, amb les pitjors previsions de tota la Unió Europea, també era un tema a tractar, sobretot en ple debat sobre com combinar l'austeritat i les oportunitats perquè comenci el creixement.
stats