ANÀLISI
Especials 16/05/2012

L'Europa de 'Merkollande' parla de creixement

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el recent investit president francès, François Hollande, escenifiquen a Berlín una voluntat d'entesa

Carme Colomina
1 min
El tàndem 'Merkollande' ja és una realitat. EFE

BarcelonaHa arribat l’hora de parlar de tot. François Hollande i Angela Merkel, finalment, ja es coneixen personalment malgrat que “la reputació de la cancellera havia creuat fronteres”, deia ahir el president francès. La d'Hollande també. Angela Merkel confessava al costat del president francès que mai va sentir por per la promesa electoral del socialista de renegociar el Pacte Fiscal per imposar l’austeritat a l’Eurozona. “No tinc por gaire sovint perquè la por no és bona consellera en política”, precisava Merkel amb un mig somriure. “Hem constatat diferències però l’important –afegia la cancellera– és com volem promoure el creixement”. Aquesta és el nou debat.

François Hollande és conscient de les expectatives creades. “Europa ens espera i ens mira”, deia el nou president francès en la seva presa de possessió a París. Un cop davant de Merkel, Hollande no va renegar de la necessitat de renegociar el tractat firmat a finals de febrer però, de moment, França i Alemanya han optar ahir per treballar conjuntament de cara a la cimera de caps d’estat i de govern de juny. El primer pas serà el dinar informal dels 27 el pròxim 23 de maig a Brussel·les. “El millor és posar totes les idees sobre la taula”. Berlín està d’acord en que ara toca parlar d’estimular l’economia, però el nou eix franco-alemany també discrepa sobre el com.

Podeu llegir l'anàlisi sencer a l'ARA Premium.

stats