Especials 30/05/2012

Mitt Romney es confirma com el rival d'Obama a les presidencials nord-americanes

El candidat republicà s'ha imposat a Texas i ha superat el llindar dels 1.144 delegats necessaris per garantir-se la candidatura a la Casa Blanca

Efe
1 min
Mitt Romney, en una imatge d'arxiu / EFE

WashingtonMitt Romney ha superat aquest dimarts el llindar crucial en la seva carrera a la Casa Blanca en assolir els delegats necessaris per assegurar-se la candidatura republicana a les eleccions del novembre contra el president dels Estats Units, Barack Obama.

Les primàries de Texas, que repartien 155 delegats, s'han convertit en tota una celebració per a Romney, que n'ha afegit almenys 91 al compte que ja tenia de 1.066 representants del partit disposats a donar-li suport.

La suma li permet superar el llindar dels 1.144 delegats necessaris per garantir-se la nominació a la convenció nacional republicana que tindrà lloc a finals d'agost a Tampa (Florida), i en la qual s'anunciarà oficialment el candidat.

L'empresari de 65 anys, que si arribés a la Casa Blanca es convertiria en el primer president mormó de la història dels Estats Units, s'ha mostrat "honrat i agraït" després d'assolir la fita.

La victòria de l'exgovernador de Massachusetts ha marcat també la derrota del congressista Ron Paul, l'únic dels seus rivals que es manté en la cursa tot i haver suspès els seus actes de campanya. Paul ha aconseguit aquest dimarts poc més d'un 10% dels vots a Texas, l'estat al qual representa.

Romney acumula ja el suport dels que van ser els seus grans rivals en la cursa republicana: l'exsenador Rick Santorum i l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, i ha aconseguit també el suport dels expresidents George Bush pare i George W. Bush.

"Romney donarà als Estats Units la direcció que necessitem desesperadament", va dir en un comunicat Reince Priebus, president del Comitè Nacional Republicà (RNC), que des de fa setmanes ha fet pinya al voltant del polític i el tracta ja com a candidat oficiós.

stats