Especials 06/09/2012

Mònica Terribas: "Per la Diada, l'ARA ens vol ajudar a mirar-nos al mirall i dir qui som"

La consellera delegada i editora de l'ARA, que presentarà l'acte institucional de l'Onze de Setembre, explica a Catalunya Ràdio l'exercici de reflexió que farà el diari. Pel que fa a la posició de Mas respecte de la manifestació, la considera "impecable"

Ara
3 min

BarcelonaL'editora i consellera delegada de l'ARA, Mònica Terribas, ha parlat aquest dijous al programa 'La tribu', de Catalunya Ràdio, dels actes i la manifestació de la Diada, de l'independentisme i del paper del periodisme, i de l'ARA, en el debat sobre futur del país.

Terribas, que presentarà l'acte institucional de l'Onze de Setembre per encàrrec del Parlament i el Govern, ha destacat que aquesta cerimònia "ens ha d'ajudar a través de la llengua i la cultura a no oblidar quines són les coses fonamentals del nostre país, ja que tenim una riquesa cultural molt gran que ens pot ajudar a construir un futur amb molta fortalesa". Sobre la manifestació de la tarda, ha apuntat que el seu "desig" és que sigui "unitària i pacífica, i que tothom que camini per Barcelona se'n senti partícip i còmode, part d'una col·lectivitat que lluita junta".

L'ARA i l'Onze de Setembre

També ha opinat sobre què s'ha de fer el dia després de la manifestació, i ha afirmat: "En aquesta nova etapa en què sóc, al diari ARA, ens plantejàvem què fer per ajudar, i se'ns va acudir que una de les maneres que té el periodisme d'ajudar és posar sobre el paper les raons per les quals s'ha arribat a aquest debat. Farem l'exercici de mirar-nos al mirall [la societat catalana] i dir qui som, quines debilitats i fortaleses tenim": en definitiva, 'El país que volem ara', com explicava la mateixa Terribas en un article publicat al diari diumenge.

Per fer aquest exercici, l'ARA publica, del 9 al 12 de setembre, quatre edicions especials que analitzen el país des de quatre punts de vista: raó, realitat, futur i acció.

L'endemà de la Diada, segons Terribas, les respostes "ens les donarà el president de la Generalitat, però també la societat civil té coses a fer". "Tinc la sensació que la gent sempre espera que els polítics ho solucionin tot", ha afegit.

El posicionament de Mas, "impecable"

Malgrat les crisis "molt clares" que creu que estan vivint els partits catalans, Terribas ha assegurat que el debat polític i el social, tot i que amb intensitats diferents, "estan parlant, en el fons, del mateix". El govern i les forces que han votat a favor del pacte fiscal, "que tenen molt clar que el finançament és insuficient i que s'ha de solucionar, perquè tinguem més recursos i els ciutadans visquin millor", com la majoria social creixent que vol un estadi superior, que seria l'estat propi, parlen del fet que "estem insatisfets amb la relació que tenim amb Espanya".

Sobre la no-assistència d'Artur Mas a la manifestació independentista, Terribas considera que el seu posicionament és "impecable", ja que "hi ha coses que faries a títol personal, però que si representes una institució no pots fer". En aquest sentit, ha dit que en el moment que la majoria dels ciutadans votin un programa electoral que inclogui lluitar per l'estat propi, llavors el president sí que hi haurà d'assistir. En el cas de Mas, "no van votar-lo líder per la independència, perquè no la proposava", ha recordat.

Defensa de la independència del periodisme

En l'àmbit professional, Terribas ha explicat que la seva feina a l'ARA consisteix, principalment, a "intentar que la gent sàpiga que allà hi ha un compromís ferm amb el periodisme i que com més subscriptors tinguem, més independents serem". La pèrdua de credibilitat del periodisme, ha dit, és molt preocupant i s'explica perquè "els paràmetres econòmics estan determinant els continguts. Per això cal reforçar la independència a base de comprar el diari". Sobre el projecte, ha reflexionat: "Em té fascinada que, fa dos anys, un grup d'empresaris catalans apostessin per fer un nou mitjà en plena crisi i que aquest nou mitjà s'hagi situat com a líder en català en l'àmbit digital. Arribar-hi ha significat trobar noves mirades d'il·lusió i de futur".

stats