EGIPTE
Especials 19/07/2012

Mor als Estats Units el cap d'intel·ligència i número dos de Mubàrak

Omar Suleiman, de 76 anys, vivia entre l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units però visitava sovint els EUA per rebre tractament contra el càncer i revisar els problemes cardíacs que patia

Efe
1 min
Màxima tensió a Egipte pel veto als presidenciables favorits

El CaireEl que en el seu moment va ser el número dos del dictador egipci Hosni Mubàrak, Omar Suleiman, ha mort aquest dijous en un hospital dels Estats Units, segons ha informat l'agència de notícies oficial egípcia Mena.

Fonts dels serveis de seguretat han indicat que el que va ser durant anys cap dels serveis secrets egipcis i artífex de la repressió al país, viatjava últimament als Estats Units per rebre tractament contra el càncer i els problemes cardíacs que patia. A més, han afegit que havia viscut els seus últims mesos entre l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units.

Ja han començat els preparatius per traslladar el cadàver en les pròximes hores a Egipte, on serà sepultat, han afegit les fonts.

Dues dècades controlant els serveis secrets

Nascut el 2 de juliol de 1938, el general Suleiman va ser vicepresident egipci des del 29 de gener del 2011, quatre dies després que esclatés la revolució, fins a la caiguda de Mubàrak l'11 de febrer d'aquest any.

De formació militar, l'home de confiança de Mubàrak havia dirigit els serveis d'intel·ligència del país des del 1993 i havia actuat com a mediador en el conflicte entre israelians i palestins.

Candidat a la presidència post-Mubàrak

Després de tres mesos de silenci com a conseqüència de la caiguda de Mubàrak, Suleiman va decidir presentar-se a les eleccions presidencials d'aquest any, que va guanyar l'islamista Mohammed Mursi, però la comissió electoral va invalidar a l'abril passat la seva candidatura per no reunir les firmes necessàries.

stats