Especials 07/09/2011

La màxima autoritat d'Egipte compareixerà com a testimoni en el judici a Mubàrak

El jutge ha cridat a testificar el cap de la Junta Militar, Mohamed Hussein Tantawi, juntament amb altres alts càrrecs militars. El seu parlament serà decisiu per determinar la sort del dictador

Redacció
2 min
El dictador a la llitera, ahir a la seva arribada al judici / AFP

BarcelonaEl tribunal egipci que jutja Hosni Mubàrak, acusat de ser el responsable polític de la mort de centenars de manifestants durant la revolta, ha decretat aquest dimecres cridar a testificar el cap de la Junta Militar egípcia, Mohamed Hussein Tantawi, juntament amb altres alts càrrecs militars del consell de forces armades que governa Egipte. El testimoni dels militars serà determinant en la sort del dictador, el primer líder en ser jutjat des que va començar l'onada de protestes al món àrab.

Tantawi, autoritat màxima d'Egipte fins que no es convoquin eleccions, va ser ministre de Defensa sota el règim de Mubàrak durant 20 anys i ara és el líder del Consell Superior de les Forces Armades. El testimoni dels militars es farà a porta tancada, una qüestió que no ha agradat als egipcis, que des del principi reclamen un judici transparent.

El jutge Ahmed Refaat ha dit que la compareixença dels testimonis tindrà lloc la setmana que ve en la cinquena vista d'aquest judici contra Mubàrak, acusat de conspirar la matança de manifestants i ordenar els oficials d'usar munició real per dispersar-los. Refatt ha cridat a testificar Tantawi; el cap de les forces armades, Sami Enan; l'excap d'Intel·ligència del règim Omar Suleiman; i el ministre de l'Interior del govern militar interí, Mansour el-Essawy. Tantawi serà el primer en testificar aquest diumenge 11 de setembre.

Molts dels opositors a Mubàrak, que ha comparegut a cada vista estès en una llitera després de ser hospitalitzat el mes d'abril, se senten frustrats per com està evolucionant el judici i temen que el dictador quedi finalment absolt.

Els policies cridats per l'acusació per testificar han suggerit que ni Mubàrak ni l'exministre de l'Interior Habib-al-Adli van donar ordres de disparar. Dos dels testimonis van afegir que els havien dit que es continguessin.

stats