Especials 10/09/2012

Muriel Casals a Mas: "Els greuges són evidents i la ciutadania n'és conscient. Hem madurat, senyor president"

El Parlament ha celebrat els seus 80 anys amb la restitució de les quatre barres de Macià a la façana

Acn
2 min
Acte de restitució de les quatre barres de Macià al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha lliurat aquest dilluns la Medalla d'Honor en la categoria d'or a les entitats Òmnium Cultural i Càritas Catalunya, respectivament. La cerimònia d'entrega ha sigut el tret de sortida dels actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha felicitat per la doble distinció que ha decidit atorgar la cambra, a dues entitats que, ha dit, "representen el projecte social i el projecte nacional, i que formen part de la identitat catalana".

Casals a Mas: "Hem madurat"

L'acte de lliurament de les medalles d'honor ha començat amb les glosses d'Òmnium Cultural, a càrrec de Josep Massot, Jaume Cabré i Joan Francesc Mira, premis d'honor de les lletres catalanes el 2012, el 2010 i el 2004, respectivament. Després de rebre la Medalla d'Honor de mans de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, Muriel Casals s'ha dirigit als presents amb un discurs en què ha evocat el passat i l'origen de l'entitat però que s'ha concentrat a reivindicar la seva vigència en el moment actual.

Casals ha senyalat: "Venim de lluny, però el nostre temps és el present. Per conquerir el futur". La presidenta d'Òmnium ha valorat el "canvi de direcció" de la societat catalana cap a una "direcció molt determinada" i ha assegurat que la seva entitat contribuirà "a fer avançar la realitat avui com ho va fer ahir". Així mateix, ha definit l'entitat com un conjunt de persones unides per la convicció que "Catalunya és responsabilitat dels catalans". "Som un punt de partida i no posem cap límit a les ambicions col·lectives", ha afegit.

A més, Muriel Casals ha aprofitat l'ocasió per exhortar els membres de la cambra catalana a "ser fidels" al mandat dels electors, "de forma especial en tot allò que significa més poder i més recursos per a la nació". "Els greuges són evidents i la ciutadania n'és conscient. Hem madurat, senyor president", ha reblat.

Les quatre barres de Macià, restituïdes

D'altra banda, el Parlament ha acollit l'acte de restitució de l'escut de Catalunya a la seva façana, amb una rememoració del que va protagonitzar Francesc Macià el 1932, quan va recuperar les quatre barres a l'edifici cobrint l'escut d'armes de Felip V. El president Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han presidit aquesta inauguració. El president Macià hi ha estat present gràcies a la projecció del vídeo del discurs amb què va obrir el Parlament el 6 de desembre de 1932.

stats