Transició en la primavera àrab
Especials 25/06/2012

Mursi busca un govern d'unitat a Egipte

Els islamistes continuen les negociacions amb l'exèrcit per determinar les atribucions del nou president. El Parlament està dissolt i els militars s'han atorgat el poder legislatiu

Ara
2 min
Les celebracions pel triomf de Mursi s'han allargat tota la nit. Daniel Berehulak / GETTY

BarcelonaEl president electe d'Egipte, l'islamista Mohammed Mursi, ha de construir una nova administració civil del país, després de trenta anys de predomini dels militars, sota el règim de Mubàrak i la junta que va assumir el poder després de la revolta que va derrocar el dictador. Mursi ha apel·lat a la resta de forces a la unitat per superar les profundes divisions en el bàndol revolucionari.

Entre bastidors, continuen les converses entre els Germans Musulmans i els generals per pactar les disputes que han emergit en les darreres setmanes i que han de marcar les condicions del traspàs de poder de la junta militar al nou govern electe. Els generals de la junta militar s'han reunit en almenys una ocasió amb el líder dels islamistes, Khairat al-Xater, que al març va veure desqualificada la seva candidatura per un detall legal. Això va motivar que Mursi, un dirigent de segona fila, passés a ser el candidat islamista contra Ahmed Xafik, el representant del vell ordre. Segons informa la premsa local, Xater està negociant amb els militars quines seran les atribucions del nou president.

Mursi té el dret d'anomenar el primer ministre i el conjunt del gabinet i ja ha començat les negociacions per formar un equip que "representi realment l'Egipte postrevolucionari", segons una declaració que els islamistes han difós per Twitter.

Abans de la segona volta de les presidencials del 17 de juny, el Tribunal Constitucional va dissoldre el Parlament elegit al novembre, i des d'aleshores la junta militar manté el control del poder legislatiu i del pressupost. A més l'exèrcit s'ha garantit una gran influència política i institucional amb un annex d'última hora inclòs en la Constitució. La proclamació de Mursi no tanca les grans incògnites sobre el procés de transició política a Egipte.

stats