Crisi de l'euro
Especials 15/05/2012

No hi ha acord per formar govern a Grècia i s'hauran de repetir les eleccions

L'aposta del president d'un executiu tecnocràtic no obté prou suport. Les enquestes auguren un triomf de Syriza, l'esquerra antiausteritat

Ara
2 min
La reunió al palau presidencial s'ha acabat sense acord / REUTERS

BarcelonaEl diari grec 'Kathimerini' informa que la reunió d'aquest dimarts per consensuar un govern tecnocràtic ha acabat sense acord. Esgotada aquesta possibilitat, l'última carta que havia jugat el president, Kàrolos Papúlias, el país s'aboca a repetir les eleccions. Ara s'haurà de formar un govern provisional que tindrà com a única missió portar el país a les urnes, probablement el 10 o el 17 de juny. La crisi política grega s'allarga i empeny el país més a prop de la bancarrota i d'una possible sortida de l'euro.

Després d'una hora i mitja de reunió, un portaveu de la presidència ha explicat que les converses havien acabat en fracàs i que el país haurà de tornar a els urnes. No s'ha fixat encara la data dels comicis. Aquest dimecres mateix s'ha de formar un govern interí que condueixi el país a les eleccions.

"En nom de Déu, movem-nos cap a alguna cosa millor, i no cap a pitjor", ha dit el líder socialista Evànguelos Venizelos, a la sortida de la reunió, en referència a les hipòtesis electorals. "La nostra terra ha de trobar el seu camí, i lluitarem perquè el trobi".

Segons totes les enquestes, la coalició de l'esquerra alternativa, Syriza, que s'ha negat a entrar en un govern d'unitat amb els partits que van avalar l'austeritat, serà la força més votada als comicis. No està clar, però, que malgrat obtenir la majoria de vots, la coalició pugui ser la primera força al Parlament, ja que com que es tracta d'una coalició no es beneficiaria dels 50 escons suplementaris que la llei electoral reserva per al partit més votat.

Els creditors europeus han amenaçat de tallar el finançament per a Grècia si el nou govern rebutja els termes del segon pla de rescat, acordats al març pels dos partits que van rebre un càstig sever a les urnes el 6 de maig. El país es veuria aleshores abocat a la fallida.

stats