Vaga general
Especials 29/03/2012

Báñez: "La part troncal de la reforma laboral no es canviarà"

Mariano Rajoy diu que la normalitat és "total". La directora general de Política Interior assegura que la circulació de metros i autobusos "sembla la d'un dia laborable normal"

Agències
3 min
La directora general de Política Interior del govern espanyol, Cristina Díaz

MadridLa ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha assegurat que "l'agenda reformista del govern és imparable". És a dir, que la vaga no capgirarà els plans del seu executiu, com la reforma laboral. Per reforçar aquest posicionament, ha avisat que la reforma té un "ampli suport parlamentari" i que ara espera les "propostes" dels grups polítics del Congrés "per enriquir el text". "La part troncal de la reforma no es canviarà" ha dit, per "crear llocs de feina estable".

Tot i això, Báñez ha provat de tenir una actitud conciliadora, cap als grups polítics i als sindicats. Ha admès que estan oberts "al diàleg fins a l'extenuació" i ha afirmat que confia en "la responsabilitat" de les centrals sindicals perquè "donin el millor de si mateixos". "El diàleg està obert permanentment", ha subratllat.

Inferior al 2010

El govern espanyol insisteix en que la "normalitat" impera en aquesta jornada de vaga general i assegura que l'impacte de l'aturada és "clarament inferior" al de l'anterior convocatòria de setembre del 2010, amb els socialistes al poder. Aturat pels periodistes als passadissos del Congrés, el president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha limitat a dir que la normalitat és "total".

Báñez ha assegurat que el consum elèctric –"la dada més objectiva"– és "superior" al de les dues anteriors convocatòries de vaga general.

La directora general de Política Interior, Cristina Díaz, ha comparegut novament per valorar el seguiment de la vaga i ha dit que les dades de consum d'electricitat, funcionament normal de les administracions, centres comercials i bancs porten a parlar "d'escassa incidència".

Sense incidents importants

El missatge del govern espanyol va en la línia del que apuntava gairebé des de primera hora del matí, quan la mateixa Díaz ha parlat de "normalitat" i "tranquil·litat" com a tònica general del dia. Aquesta normalitat que assegura la Moncloa treu importància als casos d'enfrontaments amb piquets informatius. La ministra de treball ha admès que la jornada s'està desenvolupant "sense incidents importants"

"La normalitat als centres de treball és molt elevada", ha afegit. El funcionament del transport públic de Barcelona i de Madrid "supera àmpliament" els serveis mínims, especialment pel que fa a metro i autobusos, on "la ciutadania gairebé no té problemes per traslladar-se" i la situació "sembla la d'un dia laboral normal".

Tot i així, Díaz ha explicat que s'ha detectat "alguna dificultat" a les estacions de Rodalies de la Llagosta i de Canet de Mar, i també a les parades de Metro de Zona Universitària, Santa Coloma i Can Boixeres. Segons ha dit, a la resta de l'estat no hi ha hagut més incidències en la circulació ferroviària.

Pel que fa al transport per carretera, Díaz ha assegurat que "la situació no presenta més dificultats que les retencions aïllades en alguna ciutat", i que els accessos a Madrid "no registren cap problema".

Segons l'executiu espanyol, la situació als mercats centrals és "d'absoluta normalitat", tret del de Múrcia, que ha tancat. A Mercabarna només s'hi han detectat, ha dit Díaz, "aturades intermitents".

Per últim, la directora general de Política Interior ha explicat que fins a les 8.00 del matí s'havien detingut 58 persones a tot l'estat en relació amb les protestes derivades de la vaga general, i que s'han registrat nou ferits lleus, entre els quals, sis policies que han patit danys "d'escassa consideració". Díaz ha destacat també que el govern espanyol "està garantint i ho seguirà fent els drets de tots els ciutadans, tant dels que fan vaga com dels que no".

stats