Especials 03/03/2012

Nous documents posen en dubte la versió oficial de l'accident del metro de València

Una auditoria troba disset irregularitats greus en el sinistre que va causar 43 morts i un document indica que es va alliçonar els tècnics abans que fossin interrogats a les Corts Valencianes

Ara
2 min

BarcelonaL'accident del metro de València que l'any 2006 va causar 43 morts i 47 ferits podria haver estat diferent del que la versió oficial va mantenir. Aquest dissabte han sortit a la llum alguns documents, segons ha publicat el portal informatiu 324.cat, que posarien en dubte la investigació judicial i política que es va tancar amb la conclusió que la causa de l'accident va ser l'excés de velocitat i l'únic responsable el conductor, que va morir en el sinistre.

La denúncia d'un treballador ha fet sortir a la llum una auditoria en què es van trobar disset irregularitats greus en l'accident del metro. D'altra banda, també s'ha donat a conèixer un document que podria haver-se utilitzar per alliçonar els tècnics que van ser interrogats a les Corts Valencianes. En aquest últim document es recullen consells adreçats a aquests tècnics. "Li pregunten el que li pregunten, l'excés de velocitat no pot ser atribuït a cap deficiència tècnica ni a cap deixadesa de responsabilitats", diu el document. "El pla de millores es compleix escrupolosament. Ha de transmetre seguretat per garantir que tots els membres de la comissió l'entenguen i se'l creguen", continua.

A més, segons el portal 324.cat, també es va instruir als tècnics per respondre a possibles preguntes. En els documents s'hi llegeix:

- Si hi ha quaranta-tres víctimes, creu que va fallar alguna cosa?

- No.

- Amb el sistema de seguretat ATP, es podria haver evitat l'accident?

- Cap sistema pot garantir al cent per cent que no passe un accident. Tot va funcionar correctament.

Alguns dels tècnics que van mantenir aquesta versió de l'accident del metro van ser promocionats poc després dels seus interrogatoris.

L'oposició ha demanat explicacions però el president de la Generalitat Valenciana ha dit que val més no furgar en un cas que està tancat.

stats