Líbia
Especials 10/06/2011

Un oficial de l'OTAN diu ara que Gaddafi és un objectiu legítim

L'Aliança sempre havia afirmat que la resolució de l'ONU no contemplava derrocar el règim. Creix la pressió militar sobre el govern de Trípoli

Agències
1 min
Gaddafi en el discurs televisiu en què ha plantejat un alto el foc a l'OTAN / AFP

WashingtonLa resolució de l'ONU justifica atacar el dictador libi Muammar Gaddafi, segons ha afirmat aquesta nit un alt oficial de l'OTAN en una entrevista a la CNN. El comandament ho ha argumentant explicant que, com a cap de l'exèrcit, Gaddafi és part de l'estructura de control i comandament, i per tant, un objectiu legítim.

L'OTAN ha estat incrementant la pressió sobre el règim en la darrera setmana, utilitzant helicòpters contra les tropes gaddafistes i incrementant els bombardeigs sobre Trípoli. Les declaracions marquen un gir en la política de l'Aliança Atlàntica, que fins ara assegurava que la resolució només permetia prendre mesures per protegir la població civil, i no forçar un canvi de règim. L'administració Obama havia plantejat en diverses ocasions que el derrocament de Gaddafi havia de ser una tasca de les forces opositores del país. El mateix president havia assenyalat els casos de l'Iraq i l'Afganistan per recordar les dificultats de la reconstrucció política quan aquests canvis s'han forçat des de l'exterior.

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va declarar dimecres que és hora de començar a planificar el futur de Líbia sense Gaddafi "perquè el seu regne de terror està arribant a la fi". El dictador libi va respondre assegurant que "no es rendirà".

stats