Especials 11/09/2011

Obama recorre els escenaris de l'11-S per homenatjar les víctimes dels atemptats

El vicepresident Biden ha dit que Al-Qaida no s'imaginava “el gegant adormit que despertarien” quan van cometre els atemptats, en referència a la força dels EUA

Redacció
3 min
El president Obama en els actes d'homenatge a Nova York, REUTERS

BarcelonaEl president dels Estat Units, Barack Obama, ha homenatjat aquest diumenge les gairebé 3.000 víctimes que van perdre la vida a l'11-S en un acte emotiu per commemorar el desè aniversari de la tragèdia. L'agenda del president ha començat a Nova York ben d'hora al matí i, des de la Zona Zero, el president juntament amb el seu antecessor George W. Bush, entre d'altres personalitats com l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, han guardat un minut de silenci a la zona zero de Nova York –a les 8.46 hores del matí hora dels Estats Units– en record a les víctimes.

El minut de silenci ha tingut lloc a la mateixa hora que el primer avió va impactar contra la Torre Nord i ha donat el tret de sortida als actes de commemoració del desè aniversari dels atemptats al Wold Trade Center.

“Déu és el nostre refugi i la nostra força”, ha dit Obama des del Worl Trade Center, citant un versicle de la Bíblia. L'acte de Nova York ha estat un dels més emotius, amb la inauguració del Memorial de l'11-S a la Zona Zero, que es troba enmig d'un parc també s'ha inaugurat per primera vegada aquest diumenge.

Els familiars de les víctimes van poder contemplar finalment el parc i les dues immenses fonts construïdes on estaven les Torres Bessones. D'aquesta manera deixaven enrere altres aniversaris commemorats amb el dolor afegit d'acudir a un lloc en reconstrucció que evocava encara més, si es pot, la tragèdia.

Aquest diumenge, com a cada aniversari, els familiars han pogut llegir els noms dels que van morir en els atemptats, una lectura que ha transcorregut amb la música de fons del violoncel de Yo-Yo Ma, les guitarres de James Taylor i Paul Simon o la flauta de Emi Ferguson. La veu dels familiars s'entretallava mentre recordaven els pares, mares, fills, germans, tiets o avis que van perdre la vida en l'atemptat terrorista més important de la història dels Estats Units.

Després de l'acte de Nova York, el president dels EUA ha viatjat a Pennsilvània per dipositat una corona de flors a la zona on va impactar el quart avió que els terroristes d'Al-Qaida van segrestar l'11-S, a Shanksville. Un total de 40 persones viatjaven en aquell avió, l'únic que no va arribar a la seva destinació perquè els passatgers van assaltar la cabina i van impedir que els terroristes cometessin l'atemptat. L'avió va acabar precipitant-se a un descampat de la localitat de Shanksville.

Washington també recorda l'11-S

Centenars de personalitats, encapçalades pel vicepresident dels EUA, Joe Biden, i el secretari de Defensa, Leon Panetta, també han participat aquest diumenge des de Washington en el minut de silenci que s'ha dut a terme al Pentàgon en homenatge 184 víctimes que van morir quan el vol AA77 va estavellar-se contra un dels sectors de l'edifici del departament de Defensa dels EUA.

En una breu intervenció, Panetta ha dit que deu anys després dels atemptats els Estats Units és un país “més segur i més fort”, i va tenir paraules d'homenatge pels més de 6.000 soldats que han perdut la vida en les guerres posteriors a l'11-S, a l'Afganistan i a l'Iraq.

Per la seva banda, Joe Biden ha dit que l'11 de setembre del 2001 Al-Qaida i el seu líder, Ossama Bin Laden, no van imaginar “el gegant adormit que anaven a despertar”, en referència al poder i força dels Estats Units. Cada cop que EUA resulta atacat, ha afegit el vicepresident, “només serveix per animar-nos a posar-nos de peu i tornar el cop”.

Com en cada aniversari des del fatídic 2001, han tingut lloc quatre minuts de silenci: a les 8.46 h, 9.03 h, 9.59 h i 10.28 h, hora local, que són els moments en què els avions van estavellar-se contra les torres i l'hora en què van caure els dos edificis.

Les cerimònies a Nova York, Washingon i Shanksville, Pennsilvània, han transcorregut enmig d'unes fortes mesures de seguretat, extremades encara més davant l'amenaça “creïble i específica”, però no confirmada, que van rebre les autoritats nord-americanes al voltant de les commemoracions.

Un país més fort

Obama anirà al Pentàgon a les 15.30 hores (21.30 hora catalana) per dipositar una corona de flors en el punt on va impactar l'avió. Aquest dissabte, el president va dir que EUA és un país més fort una dècada després de l'11-S, i que els americans “tiraran endavant” malgrat les noves amenaces terroristes.

Obama farà un discurs sobre la commemoració dels deu anys dels atemptats aquest vespre a les 20.00 hora local (dues de la matinada hora catalana). El parlament d'Obama es farà durant la presentació del 'Concert de l'Esperança' al Centre Cultural Kennedy de Washington. S'espera que Obama evoqui temes similars als ja plantejats en la seva al·locució setmanal d'aquest dissabte, en què va fer una crida a la unitat similar a la que va haver fa deu anys després dels atemptats.

stats