REVOLTES AL MÓN
Especials 26/03/2011

Obama diu als americans que han d'estar orgullosos de les vides salvades amb la intervenció a Líbia

El president nord-americà, Barack Obama, ha subratllat avui en el seu discurs radiofònic setmanal l'èxit de l'operació llançada pels aliats a Líbia. El control ha estat transferit aquesta setmana a l'OTAN

Redacció
2 min

Washington"Cada nord-americà pot estar orgullós de les vides que hem salvat", ha dit Obama, que ha reafirmat la decisió que va prendre dissabte passat en autoritzar la participació de les Forces Armades dels EUA per salvar el poble libi de la "brutalitat" de Muammar al-Gaddafi. "Hem fet progressos importants", ha afirmat el mandatari nord-americà, que ha afegit que les defenses aèries del líder libi han estat anul·lades i les seves forces "no estan avançant més al país".

Obama ha assenyalat que els Estats Units "no han -i no poden- intervenir sempre que hi ha una crisi en qualsevol lloc del món" i ha assegurat que la missió militar a Líbia és "clara" i "enfocada" a executar juntament amb els països socis la resolució de l'ONU. "Quan algú com Gaddafi amenaça amb un bany de sang que pot desestabilitzar la regió sencera, i quan la comunitat internacional està preparada per actuar unida per salvar milers de vides, llavors està en el nostre propi interès actuar".

No obstant això, ha emfatitzat que la intervenció nord-americana és "limitada" i sense tropes sobre el terreny. L'objectiu és que es faci respectar la zona d'exclusió aèria, l'embargament d'armes i la defensa dels civils. "Els atacs de Gaddafi contra civils han de parar. Les seves forces han de replegar-se. L'assistència humanitària ha de poder entrar per ajudar els que ho necessiten", ha reclamat.

Obama ha agraït la participació de Qatar i els Emirats Àrabs Units, que han contribuït amb avions, mentre la pressió internacional contra Gaddafi creix també en forma d'embargament dels seus béns. "Gaddafi ha perdut la confiança del seu poble i la legitimitat per governar, i les aspiracions del poble libi s'han de fer", ha conclòs. Obama pronunciarà un discurs dilluns que ve a la Universitat Nacional de Defensa a Washington DC per explicar la situació a Líbia i la política dels Estats Units de cara al futur.

stats