Especials 15/05/2012

Arcadi Oliveres: "L'euro no s'hauria d'haver creat mai, i espero que Grècia en surti i que també ho facin Portugal, Irlanda, Espanya i Itàlia"

L'economista i activista ha visitat 'Els matins de TV3' coincidint amb el primer aniversari del 15-M. El moviment dels 'indignats', ha dit, ha madurat i representa un camí de llarg recorregut. El seu impacte polític es començarà a fer palès en les pròximes eleccions

Ara
2 min
La xerrada d'Arcadi Oliveres amb els 'indignats'

BarcelonaArcadi Oliveres, economista, president de Justícia i Pau i un dels ideòlegs del 15-M, s'ha convertit en un dels portaveus més sòlids del moviment dels 'indigants'. Coincidint amb el primer aniversari de les acampades a les places d'arreu de l'Estat, ha visitat 'Els matins de TV3' per parlar del moviment, de la crisi grega i del futur de l'euro.

Sobre el moviment del 15-M, Oliveres ha afirmat que les actituds i les maneres han madurat. La indignació, ha dit, ha crescut, però ara hi ha més 'savoir faire'. Hi segueix creient, ha afegit "en un 97%". El moviment segueix lluitant pels mateixos objectius: lluitar per una feina digna, per la sanitat pública, per no deixar diners als bancs, per l'estat del benestar, ha enumerat Oliveres. Les persones que s'han mantingut dins el moviment, ha dit, són les mateixes. L'única diferència, ha afirmat, és que ara se les pot identificar, encara que rebutja noms com el de 'iaioflautes'.

La dació en hipoteca, una mesura que ni Rubalcaba ni Rajoy van voler incloure, sense èxit, dins els seus programes electorals, o el moviment #novullpagar són dos símptomes de la presa de consciència que el moviment dels 'indignats' ha produït entre la població, que ha fet el salt a l'agenda del partits polítics.

L'autor de 'Diguem prou!' sosté que el moviment dels 'indignats' és un camí de llarg recorregut i que els seus efectes a les urnes es podran començar a veure a les properes eleccions. Ara com ara, ha subratllat, és important l'exercici de pedagogia política que està fent entre la població, explicant les causes que han conduït a la situació actual. Aquest primer pas ha sigut molt important, i encara que no hi hagi hagut gent a les places, ha assenyalat, aquesta pedagogia s'ha seguit fent de portes endins.

Un euro a dues velocitats

Oliveres s'ha mostrar molt crític amb l'euro, i l'ha qualificat de "perfecta aberració" per aixoplugar sota una única moneda països econòmicament diferents. "No s'hauria d'haver creat mai, i espero que Grècia en surti i que també ho facin Portugal, Irlanda, Espanya i Itàlia", ha dit. Una alternativa davant aquesta situació crítica seria, ha dit l'economista, crear un euro feble per a aquests països.

Les primes de risc també han sigut un dels blancs d'Oliveres. Les ha qualificat d'il·legítimes pel caràcter especulatiu de les agències que les marquen, i ha reclamat que aquests organismes siguin estatals o, fins i tot, de caire mundial.

"A curt termini ens queden coses dolentes per veure, però a mitjà i a llarg termini seran bones. Els governs seguiran retallant, però a la llarga la població no ho voldrà resistir i dirà prou", ha dit Oliveres per cloure l'entrevista.

stats