TRANSICIÓ POLÍTICA
Especials 02/05/2012

Una vintena de manifestants morts en una acampada contra la junta militar d'Egipte

La violència desestabilitza el país poques setmanes abans de l'inici de les eleccions presidencials. Els manifestants protestaven contra la prohibició del candidat salafista

Agències
2 min

BarcelonaAlmenys vint manifestants han mort prop del ministeri de Defensa del Caire quan assaltants no identificats han atacat una acampada del barri d'Abbasiya que reclama la fi del poder militar a Egipte.

L'exèrcit s'ha desplegat a la zona, oficialment "per aturar els xocs entre manifestants i no per dispersar la protesta pacífica", assegura la junta en un comunicat. "Però els manifestants van atacar les forces armades i aquestes tenien l'ordre de mantenir-se al terreny", diu l'exèrcit.

Segons fonts oficials, hi ha dotzenes de ferits de cops de porra, pedres i bala. Després de l'atac inicial continuaven els xocs de menor intensitat.

L'agència oficial de notícies ha atribuït les morts a l'actuació d'esbirros per desestabilitzar les eleccions presidencials, que han de començar el 23 o el 24 de maig, amb una segona volta el juny. En les darreres setmanes hi ha hagut manifestacions amb alguns incidents, però les protestes en general han estat pacífiques.

Alguns dels manifestants atacats eren partidaris de Hazem Abu Ismail, el candidat del grup salafista a les eleccions, que va ser apartat de la cursa per la junta electoral perquè la seva mare té doble nacionalitat egípcia i nord-americana. De fet, l'acampada d'Abbasiya va començar en protesta per la desqualificació d'Ismail, però va anar creixent fins convertir-se en un desafiament obert al poder militar, que controla el país des que la revolta popular va derrocar el president Hosni Mubàrak.

Entre els morts també hi ha activistes del moviment del 6 d'abril, que identifica els joves protagonistes de la revolució. Els seus portaveus van responsabilitzar l'exèrcit de la repressió: "aquestes pràctiques són la continuïtat de la depuració i els mètodes assassins que la junta militar utilitza per acabar amb la revolució", expliquen en un comunicat.

Diversos candidats han suspès els actes de campanya davant la violència.

stats