FEMBCN
Especials 12/03/2011

Poblenou, fàbrica de Barcelona

Amb el Pla 22@ s'ordena una transformació urbana i econòmica progressiva en el temps, uns 20 anys, que ha de permetre transformar el Poblenou en una important plataforma científica, tecnològica i cultural

Aurora López
2 min
Aurora López

BarcelonaLes primeres implantacions industrials de Barcelona es van començar a establir al Poblenou l'any 1847, aprofitant l'abundància d'aigua del subsòl i la proximitat i facilitat de connexió amb el port, entrada de matèries primeres i carbó, i sortida de productes manufacturats cap als mercats exteriors.

Aquest procés d'industrialització té el seu origen en l'establiment de les indústries tèxtils. Més tard, la indústria alimentària, bàsicament farines i alcohols, va conviure amb el sector tèxtil i amb l'emergent sector metal·lúrgic, basat en l'energia elèctrica, que va acabar sent dominant a mitjans del segle XX. En una etapa més recent, a finals del anys 60, i com a conseqüència del trasllat i desmantellament de moltes de les indústries existents, la logística i els transports es van convertir en les principals activitats, convivint amb multitud de petits tallers, fruit de l'atomització de les grans peces històriques, en un marc de degradació de l'espai urbà i de decaïment generalitzat de la riquesa productiva de tot el districte, subjecte a fortes tensions de transformació no previstes pel pla general de l'any 1976.

El pla d'eixample del 1859 va establir les pautes d'ordenació de Barcelona i, per tant, també del Poblenou. Des de la seva aprovació, el nou teixit industrial es va assentar sobre les alineacions del pla Cerdà i va conviure amb les antigues traces i nuclis urbans preexistents, ubicats sobre la carretera de França (avui, carrer Pere IV). La Modificació del Pla General Metropolità per a la Renovació de les Àrees Industrials del Poblenou es va plantejar a finals dels anys 90 per establir criteris de transformació del sòl qualificat com a industrial en el pla de l'any 1976, que estava sotmès a fortes tensions especulatives. El Pla 22@ va establir els criteris i les condicions per a la renovació de les antigues zones industrials en un sector destinat a acollir noves activitats productives i en el reequilibri de funcions urbanes, residencials, productives i de serveis, integrades en un teixit híbrid derivat de la morfologia històrica del sector.

Amb el Pla 22@ s'ordena una transformació urbana i econòmica progressiva en el temps, uns 20 anys, que ha de permetre transformar el Poblenou en una important plataforma científica, tecnològica i cultural, afavorint així la competitivitat del teixit productiu a través d'un conjunt de projectes, considerats els "motors" del desenvolupament econòmic del territori, que disposen de la implicació dels principals agents públics i privats. Un conjunt d'iniciatives que ajuden a assolir aquests objectius, concentrant en el territori del Poblenou empreses, organismes públics, universitats i centres científics i tecnològics de referència en els sectors considerats estratègics: mèdia i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), tecnologies mèdiques (TecMed), energia i disseny.

Des de l'any 2000 s'hi han ubicat unes 4.500 empreses noves i el districte ha guanyat més de 56.000 treballadors. Tal com es preveia en el Pla 22@, l'any 2000, el procés s'haurà d'anar desenvolupant i adaptant fins a assolir els objectius urbanístics i econòmics que estan en la base de la renovació de les àrees industrials del Poblenou.

Aurora López és directora d'urbanisme del 22@

stats