Síria
Especials 11/02/2012

Països àrabs encapçalats per l'Aràbia Saudita perfilen una nova resolució de condemna a Síria a l'ONU

La proposta es votarà la setmana vinent en l'Assemblea General de les Nacions Unides. El text no demana explícitament la sortida d'Al-Assad i dóna suport a la proposta de transició política de la Lliga Àrab

Efe
2 min

Nacions UnidesDiversos països àrabs ultimen aquest dissabte a l'ONU una proposta de resolució sobre Síria que condemna la violència i mostra el seu "suport total" al pla de la Lliga Àrab. El text es votarà la setmana vinent en l'Assemblea General de les Nacions Unides.

La proposta és similar a la vetada per Rússia i la Xina en el Consell de Seguretat però afegeix un nou element: la designació d'un enviat especial de l'ONU a Síria.

El projecte de resolució condemna les violacions "sistemàtiques" dels drets humans a Síria, crida el règim de Baixar al-Assad a aturar "de manera immediata" els atacs contra la població civil i demana als grups armats que s'abstinguin de recórrer a la violència.

El text, impulsat per l'Aràbia Saudita, fa una crida a un "procés polític sense exclusions" liderat pels siris, desenvolupat en un ambient "lliure de violència, intimidació i extremisme", i que permeti al poble siri afrontar les seves "legítimes aspiracions".

Sense demanar expressament la sortida del poder d'al-Assad, dóna suport a la proposta de la Lliga Àrab de "facilitar" una transició política a partir d'un diàleg "seriós" entre el règim i "tot l'espectre de l'oposició", que acabi desembocant en un sistema "democràtic i plural".

Sessió extraordinària a l'Assemblea General

Dilluns l'Assemblea General de les Nacions Unides, on hi són representats tots els membres de l'ONU i on no existeix el poder de veto, es reunirà en una sessió especial sobre la situació a Síria, en la qual participarà l'alta comissionada de Drets Humans, Navi Pillay.

L'acció a l'ONU passarà així del Consell de Seguretat, on Rússia i la Xina ja han vetat dues resolucions de condemna a Damasc, a l'Assemblea General, un organisme que el passat desembre ja va adoptar per una àmplia majoria una resolució on va condemnar la situació dels drets humans a Síria i va demanar la fi de la repressió contra els manifestants.

stats