Estats Units
Especials 11/09/2011

París, Berlín i Londres homenatgen les víctimes dels atemptats de l'onze de setembre de 2001

Les tres principals capitals europees commemoren en diverses cerimònies els atacs que van sacsejar el món sencer fa deu anys

Agències
2 min
Homenatge a París a les víctimes de l'11-S / AFP

BarcelonaParís

Una rèplica de les Torres Bessones de Nova York ha marcat aquest diumenge a París la commemoració del desè aniversari dels atemptats de l'11-S, durant la qual s'ha guardat també un minut de silenci i s'han previst concerts i una cerimònia religiosa en honor de les víctimes.

Les rèpliques, de 25 metres d'alçada, s'han aixecat a la plaça de Trocadero amb la Torre Eiffel com a teló de fons, i amb el nom de les gairebé 3.000 víctimes en una de les estructures, i els missatges de suport rebuts per l'associació The French will never forget, a la segona. Les dues torres, d'esquelet metàl·lic cobert amb una lona blanca, han sigut dissenyades pel despatx de l'arquitecte Jean Pierre-Heim.

A les 14.46 h, hora de París –moment exacte de l'impacte del primer avió contra la torre Nord, l'onze de setembre de 2001–, s'ha guardat un minut de silenci. Tot seguit han sonat l'Ave Maria de Schubert i els himnes de França i els Estats Units.

Berlín

Per la seva banda, a la capital alemanya, la bandera nord-americana onejava a mitja asta al Checkpoint Charlie, el més cèlebre dels controls fronterers de Berlin durant la Guerra Freda, per commemorar també els atemptats de l'11-S.

"No oblidarem l'onze de setembre de 2001", hi havia escrit a la bandera. I a sota, signat: "Nosaltres, els berlinesos".

Al matí, el president alemany, Christian Wulff, ha recordat les víctimes dels atacs en una cerimònia religiosa celebrada a l'església americana de Berlín i ha reunit les confessions cristiana, jueva i musulmana.

Aquells atemptats "violen l'essència mateixa de la religió i no poden ser justificats", ha dit Wulff.

Londres

Els familiars d'algunes de les víctimes britàniques dels atemptats de Nova York han assistit aquest diumenge a una cerimònia celebrada a la memòria dels morts a l'ambaixada nord-americana de Londres, a la qual ha assistit el Príncep Carles.

"Cap de nosaltres oblidarà mai on era o què feia quan, aquell dia de cel blau i tranquil, la mort i la destrucció premeditades van sacsejar el món sencer", ha dit el Príncep.

També hi ha hagut cerimònies i actes en record de les víctimes a l'Abadia de Westminster i a la Catedral de Sant Pau, entre d'altres indrets de la ciutat.

Després dels Estats Units, el Regne Unit és el país que més persones va perdre en els atemptats de l'11-S.

stats