Especials 09/08/2012

Quan els vanos parlaven

Enginys d'origen mil·lenari, durant els segles XIX i XX els vanos van ser un vehicle per a la comunicació no verbal entre homes i dones

Belén Ginart
1 min

BarcelonaEn el ja provecte regnat dels aires condicionats, els vanos han perdut el lloc de privilegi guanyat a pols, mai millor dit, en les seves millors èpoques. Però en aquests dies d'agost de temperatures inhumanes, no és estrany veure'n més d'un en plena acció.

No deixa de sorprendre que un enginy d'origen humil hagi perviscut al llarg de les civilitzacions, i que durant un temps assolís un lloc de privilegi en les relacions entre homes i dones, en tant que vehicle de comunicació no verbal, propiciatori d'històries d'amor i també de desenganys.

Cal remuntar-se molt enrere per trobar els orígens del ventall. Els primers eren vegetals: senzilles fulles de mida adequada per poder ser sostingudes amb la mà. Les pintures i sotarrelleus de la tomba del faraó Tutankamon van deixar testimoni dels primers ventalls rígids que es coneixen. I, ja molts segles més tard, cap al segle VII, un visionari xinès va tenir la idea d'imitar les ales de la ratapinyada i així va inventar el ventall plegable.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats