Especials 29/06/2012

Ramon Madaula és un capellà sota sospita de pederàstia a 'Dubte'

Sílvia Munt dirigeix l'actor i també Nora Navas, Rosa Maria Sardà i Mar Ulldemolins en l'obra de John Patrick Shanley, que es podrà veure dins el Grec a partir de dissabte

Laura Serra
2 min
Ramon Madaula a 'Dubte'

BarcelonaJohn Patrick Shanley va guanyar el Pulitzer gràcies a 'Dubte'. L'espectacle es va estrenar a Nova York, va passar a Broadway el 2005 i va guanyar un premi Tony. Sílvia Munt i Ramon Madaula van llegir el text llavors i els ha costat anys poder-la muntar. Finalment, l'estrenaran al Grec aquest dissabte, i farà temporada durant un mes al teatre Poliorama.

L'argument parteix d'una anècdota: un capellà progressista és acusat de pederàstia. L'autor va situar l'espectacle als anys 60 en una escola catòlica del Bronx, que és on ell va estudiar –i hi va ser feliç– i d'on reprodueix personatges i situacions. "L'obra no va ni de l'església ni de la pederàstia –deia la directora, Sílvia Munt–. És una excusa per fer veure que la veritat té mil cares, que un fet té tantes veritats com personatges hi ha a l'escenari. El més intel·ligent de l'obra és que no hi ha ni bons ni dolents, i tots podem ser sospitosos de ser pecadors".

Madaula interpreta el capellà progre acusat; Rosa Maria Sardà és la fèrria i conservadora directora del col·legi; Mar Ulldemolins, una germana innocent que intentarà descobrir la veritat, i Nora Navas és la mare d'un alumne. Segons Madaula, el text explica que "quan un ésser humà dubta és quan és més persona, i que quan té una certesa és menys intel·ligent. Dubtar eleva l'ésser humà", defensa l'actor.

Sardà ha sigut la més escèptica: "No m'interessa el que diu el text, sinó el que vol dir. És una paràbola. Que la gent no es confongui per les monges i capellans. Per mi, una gent que es disfressa, que té una vida antinatural, que vol tenir la raó i dir-nos com hem de viure, sempre seran sospitosos. Són personatges de foscor", ha dit l'actriu.

stats