Especials 18/07/2012

Rayiha i Saukat, dos dels pilars del règim de Baixar al-Assad

Dos dels morts en l'atemptat d'aquest dimecres a Damasc eren membres molt importants del govern de Síria

Agències
2 min

DamascEl general Daud Rayiha, mort dimecres a Damasc en un atemptat de l'oposició armada al règim, és considerat l'artífex, com a ministre de defensa, de moltes operacions de càstig contra els rebels. La seva mort suposa la desaparició d'una de les figures més temudes del règim.

Rayiha pensava que les protestes contra el govern de Damasc formaven part d'una gran conspiració contra Síria, de la qual va acusar en repetides ocasions els països occidentals. Nascut el 1947, considerava la revolta com una autèntica guerra que atemptava contra la sobirania del país.

La brutal repressió contra el seu propi poble que va protagonitzar com a ministre de defensa va portar el seu nom a la llista de personalitats del règim sotmeses a sancions dels EUA, de la UE i de la Lliga Àrab.

Rayiha, que tenia una gran formació militar, era de la minoria cristiana a Síria, que representa un 10 per cent de la població.

El viceministre sirià de defensa i cunyat de Baixar al-Assad, Asef Shaukat, ha suposat una important pèrdua per al president, no només pels llaços familiars, sinó també per la seva feina reprimint la rebel·lió com a cap de la intel·ligència.

Shaukat ha tingut sovint càrrecs de certa responsabilitat a la jerarquia de l'exèrcit. Va participar en diversos episodis d'agitació social reprimint greument la població i se sospita que va participar en diversos atemptats internacionals.

Shaukat va néixer el 1950 a la ciutat costera del Tartús, al port de la qual hi ha instal·lada una base naval russa.

Una aventura romàntica amb la germana de Baixar al-Assad i l'incondicional suport que li va brindar, li va suposar un ascens a cap de la intel·ligència. Durant el seu exercici va ser acusat de diversos assassinats internacionals i de fomentar el terrorisme contra Israel. El seu nom ha sortit en diverses investigacions de l'ONU i el 2006 els EUA van congelar-li els béns.

stats