Especials 19/07/2012

Reapareix Baixar al-Assad per silenciar els rumors d'una fugida

La televisió oficial difon imatges del nou ministre de Defensa jurant el càrrec davant del president sirià. La falta d'informació fiable propicia l'aparició de diferents teories sobre l'atemptat de dimecres a Damasc

Ara
2 min

BarcelonaLa informació surt de Síria amb comptagotes, les dificultats que el règim imposa als periodistes per moure's lliurament pel país fan que les principals fonts siguin per força ciutadans anònims, els rebels o l'agència de notícies oficial. Aquesta falta d'informació està provocant nombroses teories sobre la situació real de Síria que s'escampen per internet i que, de moment, no poden ser confirmades o rebatudes.

Els dubtes sobre el lloc on es trobaria Baixar al-Assad havien crescut des de l'atemptat de dimecres que va matar tres membres molt pròxims al govern. El president sirià no havia aparegut públicament tot i la greu situació que patia el règim, l'agència oficial assegurava que es trobava al seu despatx treballant, però ja havien començat a aparèixer comentaris donant-lo per mort o situant-lo a l'exili. Baixar al-Assad ja ha acabat amb la intriga apareixent públicament a la televisió oficial siriana amb el nou ministre de Defensa.

Sobre l'atemptat de dimecres a Damasc que hauria matat alts dirigents del règim planen dubtes importants.

- La corresponsal de la BBC a Síria, Lina Sinjab, va assegurar al seu perfil de Twitter poc després de l'atemptat que no hi havia cap finestra trencada a l'edifici ni mesures addicionals de seguretat.

- El diari britànic 'The Guardian' citava diversos residents de la zona de l'atemptat que no havien sentit cap explosió i que deien que l'edifici estava intacte, com a mínim a l'exterior.

- Un altre periodista a Damasc, l'holandès Sander van Hoorn, va declarar a la CNN que ningú a la zona pròxima a l'atemptat havia sentit res i que tothom actuava amb total normalitat.

- El mateix Van Horn posava en dubte les informacions sobre l'atemptat explicant que la principal font en aquest cas havia sigut la televisió oficial siriana, que és “normalment l'últim lloc on anar a buscar una informació”.

- El periodista Jordi Pérez Colomé, que ha estat recentment a Síria, planteja al seu blog la possibilitat que l'atemptat no s'hagués produït realment. Segons fonts anònimes citades per Pérez, els tres membres del règim morts dimecres a Damasc haurien sigut eliminats per l'Exèrcit Sirià Lliure el 22 de maig. Tot i que l'oposició armada va reconèixer l'autoria de l'atemptat, no s'ha pogut confirmar i, per tant, qualsevol teoria és temporalment irrefutable.

- La ràpida substitució del ministre de Defensa i la total absència de fotografies de l'atemptat donen força a les teories que creuen que el règim de Baixar al-Assad hauria amagat la mort dels tres membres del règim fins que dimecres hauria fingit un atemptat.

- La falta d'informació arriba fins al punt que encara no se sap exactament com s'hauria comès l'atemptat. Els mitjans es divideixen entre els que afirmen que hauria sigut un atemptat suïcida fet per un agent de seguretat i els que creuen que hauria sigut una bomba en un vehicle.

stats