Especials 06/07/2012

El Parlament romanès vota a favor de destituir el president Basescu

La guerra política entre el president romanès, Traian Basescu, i el nou primer ministre, Victor Ponta, ha arribat al Parlament. El govern, que controla la majoria de les dues cambres, ha aconseguit forçar la caiguda del cap de l'estat, a qui acusa de violar la Constitució. La decisió s'haurà de sotmetre ara a referèndum

Efe
1 min
Protestes a Romania en favor de Basescu

BucarestEl primer ministre Victor Ponta s'ha imposat avui al Parlament al president Traian Basescu. La majoria de socialdemòcrates i liberals que dóna suport al govern ha votat a favor de destituir el cap de l'estat. Ponta, que ja havia forçat canvis en la presidència del Parlament i el senat i ha intentat limitar el poder del Tribunal Constitucional, acusava Traian Basescu de voler usurpar competències del govern. El procés de destitució, però, s'haurà de ratificar en referèndum en les pròximes setmanes, i Basescu compta encara amb molt de suport de la població.

El president conservador és una figura controvertida que va obtenir el poder l'any 2004 gràcies a un discurs anticorrupció i de reforma de la classe política. La crisi econòmica li ha passat factura. Les protestes al carrer contra les retallades van forçar la caiguda de l'últim govern que li era fidel. La cohabitació de Basescu amb el nou executiu de Ponta, en el poder des de fa dos mesos, ha sigut un desastre.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha enviat un missatge al primer ministre Ponta advertint-lo que les últimes maniobres que ha dut a terme per aconseguir el control de les institucions del país poden posar en perill la independència judicial i alguns dels avenços polítics aconseguits els últims anys.

stats