Estats Units
Especials 25/04/2012

Romney guanya cinc primàries i llança la campanya oficial contra Obama

L'exgovernador de Massachusetts ja té a les seves mans, 'de facto', la nominació per ser el candidat republicà que s'enfrontarà a Obama

Efe
2 min
Romney i la seva esposa en un míting a New Hampshire aquest dimecres. / CHIP SOMODEVILLA / GETTY

WashingtonL'aspirant republicà a la presidència dels Estats Units Mitt Romney ha viscut, la matinada de dimecres, un moment dolç en fer el ple en els cinc estats que celebraven primàries, i ho ha aprofitat per entrar oficialment en campanya contra Barack Obama.

"Uns millors Estats Units comencen avui", ha declarat Romney davant els seus seguidors a Manchester (Nou Hampshire), mentre continuava el recompte que finalment li ha donat la victòria a les primàries de Nova York, Pennsilvània, Connecticut, Rhode Island i Delaware.

Malgrat que Romney es va erigir en candidat oficiós dels republicans quan el seu principal rival, Rick Santorum, va presentar la renúncia fa dues setmanes, la quíntuple victòria d'aquesta nit ha suposat un pas important per tancar matemàticament la seva nominació, que no s'assegurarà fins a la Convenció Nacional de l'agost a Tampa (Florida).

Els cinc estats que han votat, repartits pel nord-est del país i on predominen els republicans moderats, s'ajustaven al perfil de Romney, que esperava poques sorpreses en unes primàries que repartiran, en total, 231 delegats. L'exgovernador de Massachusetts ha guanyat per més del 50% dels vots a tots els estats, sense que els seus dos rivals, Newt Gingrich i Ron Paul, arribessin al 30% en cap cita.

Mirada posada en el mes de novembre

Potser per això, davant desenes de simpatitzants a Nou Hampshire, Romney ha declarat el final formal de la cursa republicana i ha llançat oficialment la seva campanya per a les eleccions del novembre, en un discurs ple d'atacs al president, Barack Obama.

"Després de 43 primàries i 'caucus', molts dies llargs i més d'unes quantes nits llargues, puc dir amb confiança i gratitud que m'heu donat un gran honor i una solemne responsabilitat. Junts, guanyarem el 6 de novembre", ha dit l'aspirant. Romney ha assegurat que Obama no té èxits per promocionar, per la qual cosa ha predit que farà "una campanya basada en distraccions i distorsions". "Aquest tipus de campanya podria haver funcionat en un altre lloc i una altra època, però no aquí, i no ara. La prioritat segueix sent l'economia. I no som estúpids", ha afegit.

Davant la visió "centrada en el govern" d'Obama, Romney ha defensat uns Estats Units "on la classe mitjana creixi i la qualitat de vida pugi; on els nens siguin més exitosos que els seus pares i la resta els felicitin, en lloc d'atacar-los".

Per donar forma a la seva campanya, Romney té previstos, dimecres i dijous, una sèrie d'actes de recaptació de fons a Nova York i Nova Jersey, i es reunirà el proper 4 de maig amb Santorum, una cita que ha disparat les especulacions sobre el possible suport del seu antic rival.

stats