Especials 21/08/2012

Rússia i la Xina alerten Occident contra una possible intervenció a Síria

Mor a Alep una periodista japonesa. Des de principis de 2012 uns 25 periodistes han mort mentre treballaven a Síria

Agències
2 min

Moscou / AlepRússia ha alertat aquest dimarts Occident contra una intervenció unilateral a Síria, tot just un dia després que Barack Obama amenacés d'atacar el país si utilitza o mou les armes químiques de què disposa. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat, després de reunir-se amb autoritats xineses i sirianes, que estan d'acord a “no permetre que s'infringeixin les normes internacionals” i a evitar una intervenció a Síria.

Lavrov ha assegurat que Rússia no permetrà que es repeteixi el que va passar a Líbia el 2011, quan Moscou va permetre que l'OTAN dugués a terme operacions aèries, que segons el govern rus es van utilitzar inapropiadament per ajudar els rebels a matar Muammar al-Gaddafi.

El govern sirià també ha respost a les amenaces d'Obama dient que una intervenció a Síria és “impossible” perquè duria a una confrontació que superaria les fronteres del país. Qadri Jamil, antic primer ministre sirià, ha assegurat des de Moscou que Occident està buscant una excusa per intervenir militarment el país. Jamil ha comparat la situació actual de les armes químiques sirianes amb l'argument que van emprar els EUA i alguns dels seus aliats per atacar l'Iraq, dient que hi havia armes de destrucció massiva. “Occident està buscant una excusa per dur a terme una intervenció directa, si aquesta no funciona en buscaran una altra”, ha dit Jamil.

Mor una periodista japonesa

La periodista japonesa Mika Yamamoto ha mort aquest dilluns a la ciutat d'Alep, mentre cobria els enfrontaments entre grups de rebels i les forces lleials al règim de Baixar al-Assad. La reportera, de 45 anys, que treballava per a l'agència de notícies Japan Press, ha mort en un hospital sirià al qual va ser traslladada després de ser ferida. Un cop confirmada la seva mort, el cos ha sigut traslladat a la frontera turca per ser repatriat.

Yamamoto, que era a Síria sense visat des del 14 d'agost, era una reconeguda periodista especialitzada en conflictes armats, que, durant més de 15 anys, havia seguit guerres com les de l'Afganistan, l'Iraq o Uganda.

Com a mínim 25 professionals dels mitjans de comunicació han mort a Síria des de principis de 2012, segons dades d'organitzacions internacionals com Human Rights Watch.

stats