REVOLTES AL MÓN
Especials 05/10/2011

Rússia i la Xina veten la condemna de l'ONU al règim sirià

El Consell de Seguretat rebutja una resolució descafeïnada que contemplava tímides accions per la repressió. Nou activistes més van morir ahir segons fonts de l'oposició

Ara
2 min
El representant xinès i el rus alcen la mà vetant la resolució al Consell de Seguretat / AFP-UN

Nova YorkRússia i la Xina han vetat aquest dimecres la proposta de resolució presentada pels països europeus membres del Consell de Seguretat de l'ONU, que condemnava el règim de Síria per la repressió de les protestes prodemocràtiques que van començar fa set mesos.

La resolució –proposada per França en acord amb la Gran Bretanya, Alemanya i Portugal– ha rebut nou vots a favor, quatre abstencions (Brasil, Índia, Líban i Sud-àfrica) i les dues negatives de Pequín i Moscou, que en qualitat de membres permanents tenen dret de veto.

A mitjans d'agost, els països europeus van presentar una proposta de resolució que tenia el suport dels Estats Units i contemplava sancions contra el règim de Baixar al-Assad. La UE i els EUA ja han adoptat unilateralment sancions comercials. Deprés que la Xina i Rússia vetessin aquesta iniciativa al Consell de Seguretat, els seus impulsors van replantejar-la buscant un acord basat només en la condemna política i l'amenaça de sancions si Damasc no aturava la repressió, però ni amb aquesta rebaixa s'ha pogut aprovar la resolució.

L'ONU estima que les forces de seguretat de Baixar han matat 2.700 civils en la repressió de les protestes, una xifra que l'oposició a l'interior del país considera subestimada.

El representant rus ha justificat el veto argumentant que la resolució podria obrir la porta a una intervenció militar a l'estil de Líbia. Moscou i la resta de membres que s'han abstingut han criticat la intervenció de l'OTAN al país nord-africà per haver ultrapassat el mandat de protegir els civils situant-se com a força militar per derrocar la dictadura de Muammar al-Gaddafi. Rússia ha reconegut que les promeses de reforma democràtica de Baixar "no s'implementen amb la rapidesa que voldríem". L'ambaixador xinès davant l'ONU ha reiterat la posició tradicional de Pequín de "no-ingerència en afers interns".

El portaveu de França al Consell ha assegurat que malgrat el veto la pressió continuarà perquè "no podem donar carta blanca a les autoritats sirianes". El representant nord-americà va sortir de la sala en protesta pel discurs del portaveu sirià.

Mentrestant, segons l'observatori sirià de drets humans, almenys nou persones van ser assassinades dimarts a Síria a mans de les forces de seguretat.

stats