Especials 13/12/2012

Rússia reconeix que el règim d'Al-Assad està perdent el control de Síria

El viceministre d'Exteriors diu que, "desafortunadament, Damasc perd cada dia més control i més i més territori". Un cotxe bomba mata almenys 16 persones al sud-oest de la capital

Reuters
2 min

BeirutEls rebels sirians comencen a guanyar terreny i podrien arribar a fer trontollar el règim de Damasc. És el que considera Moscou, que ja es planteja una eventual caiguda de Baixar al-Assad. "Un s'ha d'enfrontar als fets. I desafortunadament una victòria de l'oposició siriana no es pot descartar", ha dit el viceministre d'Exteriors rus, Mikhaïl Bogdanov, citat per l'agència oficial RIA.

Bogdanov, que és l'enviat especial del Kremlin pels assumptes del Pròxim Orient, ha dit que el govern sirià estava "perdent el control de més i més territori" i que Moscou estava ja preparant plans per evacuar els ciutadans russos si fos necessari.

De fet, els rebels ja controlen gairebé tota la perifèria de Damasc, de l'est al sud-est, tot i els durs bombardejos del règim sirià.

Incursions en barris lleials al règim

A banda d'això, un cotxe bomba ha matat almenys 16 homes, dones i nens a Watana, una ciutat a només 25 quilòmetres al sud-oest de la capital, on viuen moltes famílies de soldats, segons han informat tant activistes com la televisió oficial.

L'explosió ha tingut lloc en una àrea residencial per a soldats a Qatana, que està molt a prop de bases de l'exèrcit, segons Rami Amdelrahman, director de l'Observatori Sirià dels Drets Humans, amb seu a Londres.

Aquest atac es produeix poques hores després d'una triple explosió a les portes del ministeri de l'Interior dimecres el vespre, en què haurien mort almenys cinc persones, segons l'agència oficial SANA, inclòs Abdul·lah Kayrouz, diputat del Partit Sirià Social-nacionalista.

A banda d'anar guanyant territori als afores de Damasc les darreres setmanes, els rebels també han fet incursions i han col·locat bombes a prop del centre de la capital, sovint atemptant contra edificis de seguretat nacional o àrees lleials a Al-Assad, com Jaramana, on una doble explosió va matar 34 persones al novembre.

stats