Pròxim Orient
Especials 23/01/2012

Rússia vendrà armes a Al-Assad, segons els mitjans russos

Els governs de Rússia i Síria haurien firmat un contracte perquè Moscou entregui 36 avions d'entrenament militar a Damasc pròximament

Ara
2 min
Un avió Yak-130, com els que Moscou vendrà a Damasc. / MASTERMINDPRIME

BarcelonaRússia i Síria han signat un contracte de 550 milions de dòlars –uns 422 milions d'euros– pel qual Rússia vendrà a Síria 36 avions d'entrenament avançats. Ho publica l'agència de notícies russa Ria Novosti, que cita el diari Kommersant. El rotatiu hauria obtingut la informació d'una font propera a l'empresa estatal exportadora d'armes, Rosoboronexport.

Sota aquest pacte acordat al desembre, els avions, del tipus Yakovlev Yak-130, seran entregats a Damasc un cop el govern sirià faci un prepagament, segons la font. Una altra font de la indústria de producció d'avions ha dit al diari que l'empresa Irkut podria construir els avions en un període relativament curt de temps.

L'agència de notícies ha intentat contactar amb Rosoboronexport i Irkut, i ambues han declinat fer declaracions.

Els analistes haurien dit que el contracte és "arriscat", tenint en compte la crisi siriana i la pressió internacional creixent sobre el president Baixar al-Assad, que continua amb la repressió del seu poble. Ruslan Pukhov, cap del Centre d'Anàlisi d'Estratègies i Tecnologies, amb base a Moscou, opina que "la comunitat internacional, dirigida pels EUA, ha pres la decisió d'acabar amb el règim d'Al-Assad, i això pot dur el contracte a ser interromput i Rússia a malbaratar la seva imatge i perdre diners".

Sospites internacionals

El contracte hauria estat signat quan la situació a Síria "no era tan dramàtica com ara", segons Pukhov, que afegeix que aquest tipus d'avió seria "superflu" per atacar insurgents –"es pot aconseguir amb avions més barats"–, i que tampoc no suportaria batalles aèries contra aviació israeliana, turca o occidental, en cas que hi hagués un conflicte militar a Síria.

Rússia s'ha oposat a les sancions internacionals, incloent-hi l'embargament d'armes, contra el règim sirià. L'ONU xifra els morts a Síria en les protestes contra Al-Assad en més de 5.000.

Aquest mes, els EUA van expressar preocupació per altres entregues d'armes a Damasc, després que els mitjans informessin que un vaixell rus carregat d'armes va atracar el port sirià de Tartus.

stats