VAGA GENERAL 29-M
Especials 29/03/2012

Sales d'espera mig buides a CAPs i hospitals

El Govern xifra en un 8,7% el seguiment de la vaga en el sector sanitari, mentre que UGT el xifra en un 60%. En alguns centres, com l'Hospital Clínic, on els serveis mínims es van pactar a última hora, s'han hagut d'anul·lar visites. En general, però, han fet més vaga els pacients que els metges

Lara Bonilla
2 min
Sala d'espera mig buida al Cap Sant Rafael en motiu de la vaga general / LARA BONILLA

BarcelonaSegons dades del Govern, el seguiment de la vaga al sector de la sanitat ha sigut d'un 8,7%. En els hospitals de l'Institut Català de la Salut, el seguiment ha sigut lleugerament superior, d'un 11,7%, mentre que als concertats ha sigut d'un 6,8%. El fet que els sindicats majoritaris de metges i infermeres –Metges de Catalunya i Satse, respectivament– no hagin convocat la vaga, tot i compartir els motius, ha fet que hagi tingut menys seguiment entre el personal sanitari.

En canvi, segons dades del sindicat UGT, el seguiment de la vaga ha sigut del 60%. Per ara s'han registrat pocs incidents en els hospitals catalans a causa de la vaga. Els més destacats han tingut lloc a l'Hospital de Bellvitge i al de Vall d'Hebron. En el primer, els sindicats han tallat a primera hora del matí la carretera d'accés a l'Hospital de Bellvitge. I a Vall Hebron, un piquet s'ha enfrontat verbalment a un grup de metges del torn del matí que volia signar per justificar que havia anat a treballar. El piquet ha penjat un cartell on es pot llegir "Signeu, esquirols".

Gairebé un 10% de seguiment a Sant Pau

A l'Hospital de Sant Pau, que està pendent d'un ERO, un 9,45% dels treballadors del torn de matí han secundat la vaga, cosa que equival a uns 200 i escaig treballadors d'una plantilla total de 3.000. Han fet vaga tant personal assistencial (metges i infermeres) com no assistencial. Com a la resta de centres, a Sant Pau s'ha notat un descens de l'activitat perquè molts pacients amb dificultats per desplaçar-se i amb problemes per accedir als hospitals sense transport públic han optat per no anar-hi. A més hi ha una assemblea permanent de treballadors que s'ha instal·lat al vestíbul.

Dia tranquil

A un altre punt de la ciutat, al centre de salut San Rafael, on les sales d'espera estan mig buides aquest matí, expliquen que "sempre que hi ha vaga és un dia més tranquil del que és habitual". "El personal hem vingut quasi tots però, en canvi, hi ha menys pacients perquè molts han anul·lat la visita", diu una treballadora del CAP. La Rosa, en canvi, es troba amb el cas contrari. Després de mitja hora esperant es troba que la seva metge ha fet vaga i ha de demanar un altre dia de visita. "Em sembla bé que faci vaga però podien haver informat abans", diu.

Els treballadors es queixen que els serveis mínims fixats són "de màxims" perquè hi ha més personal que en un dia festiu.

A l'Hospital de Vall d'Hebron també hi ha menys activitat que altres dies, tot i que els serveis essencials i d'emergències estan garantits. Els metges no han secundat la vaga, però sí que ho ha fet la resta de personal sanitari i administratiu. Les consultes externes estan obertes, però les secretaries de cada planta resten tancades. Tot i que molts metges han treballat, com que no hi ha tot el personal sanitari, algunes visites s'alenteixen.

La Laura ha vingut des de Martorell perquè tenia visita programada amb el neuròleg des de fa un any. "Però ens ha dit que tornem d'aquí a unes hores perquè no dóna a l'abast, els seus ajudants fan vaga i està ell sol", diu.

En altres centres, com l'Hospital Clínic, on els serveis mínims es van pactar a última hora, s'han hagut d'anul·lar visites.

stats