França
Especials 29/04/2012

Sarkozy i Hollande treuen els draps bruts a una setmana de les presidencials

Els dos candidats a l'Elisi han iniciat un dur encreuament d'acusacions a través de la premsa amb l'objectiu de reclutar el major nombre d'electors el proper diumenge

Agències
3 min
El candidat socialista, François Hollande, durant un míting a París / EFE

PARÍSA només una setmana de la segona volta de les eleccions presidencials franceses, els dos candidats –el conservador Nicolas Sarkozy i el socialista François Hollande– han tret totes les seves armes per acabar de reclutar el major nombre d'electors el pròxim diumenge. La campanya s'ha endurit a partir d'un creuament d'acusacions a través de la premsa entre els dos grans partits.

A més, els dos candidats han aprofitat aquest diumenge per celebrar dos mítings respectivament. Hollande ha reunit 17.000 fidels en un poliesportiu de París en el que ha estat el seu últim gran acte de campanya a la capital. D'altra banda, Sarkozy ha viatjat a Tolosa per celebrar un gran míting amb 60.000 assistents.

Sarkozy nega haver rebut diners de Gaddafi

Sarkozy ha negat reiteradament en una entrevista haver rebut diners de l'exlíder libi, Muammar al-Gaddafi, després que la pàgina web Mediapart anunciés fa uns dies el descobriment d'un document dels antics serveis secrets de Líbia que mostra que el govern de Gaddafi va finançar amb 50 milions d'euros la campanya de Sarkozy el 2007. El president francès ha assegurat que l'acusació és una "infàmia" i que els socialistes estan utilitzant l'informe com un intent d'evitar perdre vots per al seu candidat presidencial, François Hollande. "És una vergonya. Mediapart és un mentider habitual, es tracta d'un grup al servei de l'esquerra", ha assegurat Sarkozy. "Ells no volen que ningú recordi que volen fer d'ell [Hollande] el pròxim president de la República Francesa", ha afegit.

La polèmica sobre el complot contra Strauss-Kahn

Sarkozy també ha aprofitat per criticar les declaracions de l'excap de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn. En una entrevista al diari 'The Guardian', Strauss-Kahn va acusar els seus “enemics polítics vinculats a Nicolas Sarkozy” d’orquestrar l’escàndol sexual que va esborrar-lo de la carrera per a la candidatura presidencial socialista el maig del 2011. El líder conservador ha titllat els comentaris de Strauss-Kahn de "vulgars".

Sarkozy no es dóna per vençut

En una entrevista publicada aquest diumenge al diari 'Le Parisen', Sarkozy assegura que compta amb una "participació massiva" i una "mobilització mai vista" per guanyar la segona volta de diumenge que ve. El president afirma que no es creu els sondejos que li atorguen la derrota per almenys sis punts i recorda que ja en la primera volta es van confondre en no preveure una alta participació, que va arribar al 80%.

A més, el candidat defensa la seva estratègia de fer propostes electorals sobre els temes que presentava en el seu programa la candidata ultranacionalista Marine Le Pen, que va acabar amb gairebé el 18% dels vots.

Les cartes d'Hollande

D'altra banda, François Hollande ha afirmat durant el seu últim gran míting a París que les eleccions de diumenge són importants per a França però també per a la Unió Europea. "Mai un escrutini havia estat tan decisiu per a França, però també per a la reforma de la Unió Europea. Ens esperen a tot arreu. Portem un missatge de confiança, de recuperació, de justícia, un missatge decisiu perquè Europa torni al camí del creixement i del futur ", ha assegurat Hollande davant d'un públic entregat.

El candidat, que en el seu programa insisteix en el desig de renegociar el tractat europeu sobre l'equilibri financer, ha assegurat que "l'austeritat no pot ser l'horitzó insuperable dels pobles". El socialista també ha replicat al seu rival sobre l'exemple negatiu que sol utilitzar de la figura d'Espanya.

Hollande, confiat davant els sondejos que preveuen la seva victòria, ha afirmat que el seu missatge va més enllà d'Europa i que també "està sent escoltat a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina amb esperança i admiració", i ha afegit que la seva victòria "serà una molt bona notícia per a les democràcies i una terrible notícia per als dictadors".

stats