Vaga general
Especials 29/03/2012

Els sindicats xifren en el 77% el seguiment de la vaga general

En el cas de la indústria i la construcció ha estat del 97%, mentre que en l'administració pública del 57%

Joan Faus / Agències
2 min
Els busos han començat a sortir de les cotxeres de la Zona Franca cap a les sis del matí mentre els piquets han controlat que només sortissin els serveis mínims / ACN

MadridEl secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha xifrat avui en un 77% la participació de la vaga general contra la reforma laboral. En el cas de la indústria i la construcció ha estat del 97%, mentre que en l'administració pública del 57%. La última vaga, al setembre del 2010, que va tenir un seguiment, segons els sindicats, del 70%.

Previament, els secretaris d'Organització dels sindicats l'havien xifrat, i havien dit que

Segons la UGT, la vaga contra la reforma laboral aprovada pel govern espanyol té un seguiment del 70% en el sector de telecomunicacions i l'ensenyament, i del 80% en el transport marítim. A més, assegura que segons dades de Red Eléctrica Española (REE), el consum elèctric a les 9 del matí havia disminuït un 24,84% respecte el dijous de la setmana passada.

Hores abans, UGT i CCOO havien assegurat en un comunicat conjunt que la vaga general està tenint un seguiment "massiu" a tot l'Estat durant les primeres hores de la jornada, amb la "paralització total" dels sectors del metall, la construcció d'infraestructures, la recollida d'escombraries i la minieria. També apunten que s'han aturat els grans centres de distribució de les principals ciutats i la "pràctica totalitat" dels ports, i que hi ha hagut un seguiment "d'entre el 80% i el 90%" als sectors de l'alimentació i químic. El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha afirmat que "mai hi ha hagut tants motius per secundar la vaga general".

Segons els sindicats, les dades del torn de nit indiquen una situació d'aturada "absoluta" a la indúistria del metall de tot l'Estat, en què destaca el seguiment del 100% dels treballadors de les factories de Renault i a les de Seat a Martorell, Volkswagen a Navarra, Ford Almusafes, Bosch Madrid i Airbus Toledo.

A Catalunya, destaca també l'ampli seguiment que la convocatòria ha tingut en el sector de l'alimentació, on ha estat d'entre el 80% i el 100%. Destaquen especialment els casos de Bell Solà Nestlé, Padepera, Miltar, Argal, Borges o Puleva. Al conjunt de l'Estat, al sector de l'alimentació, begudes i tabac l'aturada la segueixen el 85% dels treballadors, mentre que als congelats i conserves és del 88%. Els sindicats apunten també que s'han tancat els grans centres de distribució com Mercabarna i Mercavalencia.

Al sector postal, la vaga també té un seguiment del 100% a Catalunya. Pel que fa a mitjans de comunicació, destaquen el cessament de les emissions de TV3, Telemadrid i Canal Sur, mentre que als diaris el seguiment és del 80% a 'El País' i 'La Vanguardia'. El seguiment a la premsa escrita a Catalunya, diuen, és del 70%.

Pel que fa a la recollida d'escombraries, xifren el seguiment en el 95% a tot l'Estat, i a les empreses de la construcció apunten que és "total" en grans obres d'Adif o la prolongació de la línia 9 del Metro de Madrid. Al sector del transport afirmen que estan aturats 26 ports de tot l'Estat i que al transport aeri està previst que se suspenguin aproximadament 2.300 vols. Al sector miner, la vaga té un seguiment del 87%. L'aturada, diuen, també és "pràcticament total" al torn de nit de la factoria Repsol de Puertollano i un 82% dels treballadors del tèxtil la segueix, amb l'aturada total de la fàbrica d'Inditex a La Corunya.

stats