Senegal
Especials 26/02/2012

El Senegal celebra eleccions presidencials en uns comicis que posen a prova l'estabilitat del país

Almenys 6 persones han mort en les violentes protestes contra la voluntat del president Wade d'obtenir un tercer mandat. La jornada es desenvolupa sense aldarulls i l'ONU demana transparència

Reuters
1 min
El president senegalès Wade votant a Dakar / REUTERS

DakarEls col·legis electorals han rebut aquest diumenge una afluència considerable de votants al Senegal en la primera volta de les eleccions presidencials. D'entre els 14 aspirants, l'actual mandatari, Abdoulaye Wade, de 85 anys, sol·licita un controvertit tercer mandat.

Els representants d'alguns candidats vigilen les votacions, així com el delegat de la Comissió Electoral Nacional Autònoma (CENA).

L'oposició denuncia que és il·legal que Wade repeteixi un tercer mandat i que posa en perill l'estabilitat de l'estat africà.

Les votacions arriben després de setmanes de protestes violentes al carrer contra l'intenció del líder octogenari d'ampliar els seus 12 anys al càrrec. Les manifestacions alerten que la reputació del Senegal com una democràcia estable penja ara d'un fil.

Líders i diplomàtics internacionals han demanat una jornada calmada i transparent. "Estem vigilant com es desenvolupa la votació, estic preocupat pel que pugui passar al país", ha dit el Secretari General de l'ONU, Ban ki-Moon, en una trobada amb periodistes a Zàmbia.

Violència contra Wade

L'antiga colònia francesa ha gaudit d'una reputació d'estabilitat durant anys i ha celebrat diverses eleccions amb èxit. Però els comicis d'enguany han estat envoltats de tensió per les queixes de l'oposició contra Wade.

La principal autoritat legal del Senegal va aprovar al gener la candidatura de Wade, fet que va obrir la porta a les protestes. Almenys sis persones han mort per la violència.

stats