Unió Europea
Especials 12/05/2011

Els ministres d'Interior de la UE debaten avui el tancament de fronteres internes

França, Itàlia i Alemanya pressionen per restabilir els controls entre països membres. Dinamarca ho va anunciar ahir unilateralment

Agències
2 min
Joves tunisians preparen una pastera per provar el somni europeu. AFP

Brussel·lesLa reunió d'avui dels ministres de l'Interior de la UE està marcada per la decisió de Dinamarca de tancar les seves fronteres amb Alemanya i Suècia i suspendre l'acord de Schengen, cedint a les pressions de l'ultradreta davant l'onada de refugiats del nord d'Àfrica. Els ministres abordaran per primera vegada a Brussel·les, juntament amb la Comissió Europea,la possibilitat de restablir els controls fronterers entre els estats membres, en "circumstàncies excepcionals", tal com reclamen Itàlia i França.

Es calcula que unes 30.000 persones han arribat a les costes d'Europa fugint de la guerra a Líbia i de les tensions que es viuen a Tunísia. La majoria han arribat a l'illa italiana de Lampedusa, una crisi a la qual el govern de Berlusconi ha respost concedint permisos temporals de residència per facilitar el trasllat d'aquesta gent a d'altres països europeus, principalment a França, on tenen més vincles històrics, familiars i culturals.

La proposta es va debatre ahir al Parlament Europeu, on la majoria de diputats van defensar l'Europa lliure de fronteres interiors com una de les principals fites de la construcció comunitària. Els debats continuaran a la trobada d'avui dels titulars d'interior, però no es prendran decisions fins la propera cimera del 24 de juny. Alguns països ja s'han començat a pronunciar: Hans-Peter Friedrich, ministre de l'Interior alemany, ha avalat la idea de reformar Schengen; Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident del govern espanyol, ha respost, en canvi, que la modificació del tractat "no té sentit", perquè l'acord ja preveu vies per resoldre situacions extremes.

La proposta franco-italiana de reformar Schenguen, que Berlín avala, va posar-se ahir a la pràctica a Dinamarca, sense esperar una resposta conjunta de les institucions europees. El govern conservador de Copenhagen va pactar amb el xenòfob Partit Popular Danès, la tercera força política del país, que li dóna suport parlamentari.

stats