Especials 09/09/2012

S'imposa el discurs contra Europa

Els holandesos, desencantats amb Europa, i els alemanys han de decidir si val la pena rescatar aquesta UE. Uns a les urnes, i els altres amb la decisió del Tribunal Constitucional sobre el fons de rescat

Carme Colomina
2 min
MALESTAR ALEMANY Centenars d'alemanys es van manifestar ahir davant la seu del Tribunal Constitucional a Karlsruhe contra el rescat de la zona euro.

BarcelonaL'Europa del rigor està a punt de dictar sentència. I els culpables fa temps que seuen al banc dels acusats. La campanya electoral holandesa els ha convertit, fins i tot, en eslògans. "Ni un euro més per a Grècia" i "Aturem la dictadura de Brussel·les", reclama l'extrema dreta de Geert Wilders, i el primer ministre liberal sortint, l'equilibrista de la paraula i l'estratègia política Mark Rutte, ho converteix en dogma: "No hi haurà més temps ni més diners per als grecs", assegurava en un debat electoral, atrapat per la pinça euroescèptica que fan Wilders –que ha canviat la demonització de la immigració per la de la Unió Europea– i el Partit Socialista des de l'esquerra.

Holanda ha deixat de creure en Europa. Ha estat un allunyament gradual. Una dècada de desencantament que la crisi de l'euro només ha accelerat. Els holandesos han quedat definitivament atrapats pel llegat de Pim Fortuyn. Va ser el populista i carismàtic polític del cap rapat –assassinat ara fa 10 anys– qui, per primer cop, va sacsejar el discurs d'un país fins aleshores orgullós del seu "model dels pòlders", construït sobre un estat del benestar generós, el consens polític i una societat integradora.

El 2004, dos anys després de la seva mort, els holandesos van triar Fortuyn –l'enemic declarat de la immigració, la burocràcia, l'esquerra intel·lectual i tot el que era políticament correcte– com una de les persones més importants en la història del seu país.

Dimecres, quan els holandesos vagin a les urnes, el Tribunal Constitucional alemany decidirà si el fons de rescat permanent aprovat per la Unió Europea amenaça o no els interessos dels alemanys. 37.000 persones han firmat el recurs que s'ha convertit en la demanda col·lectiva més important que arriba a Karlsruhe.

Llegiu l'anàlisi completa a l'Ara Premium, on també hi podeu trobar:

Crònica des de Brussel·les: "Monti i Van Rompuy alcen la veu contra l'euroesceptisme"

Crònica des de Berlín: "El Constitucional alemany avalarà el rescat malgrat el rebuig social"

Anàlisi: "Super Mario imposa les tesis de la perifèria"

stats