SÍRIA
Especials 23/02/2012

L'ONU denuncia crims a Síria tant del règim com de l'oposició

Occident i la Lliga Àrab demanen un alto el foc immediat a Síria i l'accés d'ajuda humanitària

Agències
2 min

Beirut / GinebraEls països àrabs i occidentals que es reuniran divendres a Tunis per debatre la crisi siriana han demanat aquest dijous a Damasc un alto el foc immediat i l'accés d'ajuda humanitària a les zones més castigades pel conflicte, segons l'esborrany d'una declaració filtrada a l'agència Reuters.

L'esborrany d'Amics de Síria, així és com es fa dir el grup, també preveu el "reconeixement del Consell Nacional Sirià com un òrgan representatiu legítim amb la intenció d'obrir el camí a un canvi democràtic pacífic". Aquest gest té la intenció de donar suport total al grup més important que s'oposa al president sirià, Baixar al-Assad.

L'ONU denuncia crims contra la humanitat

Un grup d'investigadors de les Nacions Unides ha recollit tot un seguit de proves que apunten a una llista confidencial d'alts càrrecs del règim oficial que presumptament haurien comès crims contra la humanitat. L'informe, que servirà per a un futur procés judicial, inclou proves d'haver ordenat assassinats, de segrestos i de tortures.

No és competència dels investigadors, però, decidir si se'ls acusa de crims contra la humanitat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia, com es va fer tant amb el dictador libi, Muammar al-Gaddafi, com amb el seu fill, Saïf al-Islam.

L'informe també destaca que grups vinculats a l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) també han protagonitzat exemples de "greus abusos dels drets humans". La comissió denuncia que a la ciutat de Homs hi ha evidències de tortures i execucions de presumptes membres de la Shabbiha –sicaris del règim– i dels seus familiars. A més, l'ESL hauria segrestat agents de l'ordre o familiars per aconseguir l'alliberació de persones detingudes per les forces del règim. Malgrat això, l'ONU ha assenyalat que l'escala i l'organització "no són comparables" amb la violència estatal.

stats