Especials 30/04/2011

El règim de Síria anuncia reformes a la desesperada mentre continua assetjant els opositors

Comença un èxode de ciutadans que fugen dels enfrontaments i la repressió. Turquia admet els primers centenars de refugiats

Agències
2 min
Una manifestació de suport al règimde Baixar al-Assad, en una imatge distribuïda per l'agència estatal, SANA / AFP

Beiurut / El Caire / IstambulUn "pla complet" de reformes polítiques, judicials i econòmiques. Aquesta és l'oferta del règim de Baixar al-Assad, segons ha anunciat aquest dissabte al vespre el primer ministre siri, Adel Safar, mitjançant l'agència de notícies estatal, SANA. La mateixa font ha indicat que el govern vol crear comitès que proposin les reformes legislatives necessàries.

Per ara, però, no se saben més detalls del pla proposat. Les dades costen molt d'obtenir perquè el règim va expulsar els periodistes estrangers quan van començar les protestes, i els enviats i corresponsals treballen des dels països propers, intentant obtenir informació per telèfon i consultant els mitjans locals i les organitzacions no governamentals.

Segons informacions obtingudes parlant amb un testimoni, un ciutadà de Deraa entrevistat per telèfon per la cadena de televisió Al-Jazira, mentre proposava un pla de reformes a la desesperada, el règim continuava el setge i la massacre dels opositors amb atacs d'artilleria i franctiradors. El testimoni, identificat com a Mohamed al Homs per Al-Jazira, segons recull l'agència EFE, ha assegurat que les forces de seguretat "bombardegen indiscriminadament, han destruït cases i assassinen la gent al carrer, inclosos nens i dones". El mateix testimoni manté que també els "maten de gana", ja que no deixen entrar aliments. "Ni tan sols Israel ha comès el que està fent Baixar al-Assad amb el seu poble a Deraa", ha afegit.

Un altre habitant de Deraa, Amer al Horani, ha assegurat que les forces de seguretat han irromput a la mesquita Al Umari, on van començar les protestes, i a casa de l'imam.

Per Horani, la situació "s'assembla a una guerra, i tot plegat perquè demanem llibertat". Deraa viu "una tragèdia i ni tan sols s'han pogut enterrar els morts, la gent conserva com pot els cadàvers dels seus familiars morts a la nevera", ha afegit.

Els assassinats serien paral·lels, segons les fonts disponibles, a una campanya de detencions. Uns 150 joves haurien estat arrestats a Hersata, a la província de Damasc, la capital.

Davant d'aquesta situació, que empitjora cada dia i mentre cada setmana hi ha una nova massacre –62 morts aquest divendres, segons l'últim recompte–, ha començat un èxode de ciutadans que fugen del país. Turquia n'ha deixat entrar 252, aquest dissabte, triats entre els 500 que esperaven a la frontera. La Mitja Lluna Roja està preparant un campament de refugiats per a mil persones. I el Líban també comença a rebre exiliats.

stats