SÍRIA
Especials 13/02/2012

Síria rebutja la nova proposta de missió de pau de la Lliga Àrab

Damasc refusa frontalment la resolució de la Lliga Àrab que demana una missió de pau conjunta amb l'ONU. Rússia estudia la proposta, però reclama un alto el foc previ al desplegament. Mentrestant, les forces del règim d'Al-Assad continuen bombardejant Homs

Ara
2 min
Tancs de l'exèrcit sirià a Homs, aquest diumenge. Els bombardejos continuaven dilluns al matí. / MULHAM ALNADER / REUTERS

BarcelonaSíria ha rebutjat "categòricament" la resolució de la Lliga Àrab d'aquest diumenge que demanava una missió conjunta de les Nacions Unides i els països àrabs per acabar amb el conflicte que fa onze mesos que dura. L'enviat de Damasc al Caire, Yusuf Ahmed, ha dit que el pla "reflecteix la histèria d'aquests governs".

Aquest dilluns, la Unió Europea ha donat suport al pla de la Lliga Àrab. Michael Mann, portaveu de la cap de Política Exterior de la UE, Catherine Ashton, ha afirmat: "Donem la benvinguda a aquestes decisions valentes i al compromís fort i clar, així com al lideratge de la Lliga Àra per resoldre la crisi a Síria".

Rússia, en canvi, ha dit que estava estudiant el pla, però que li faltaven "aclariments". El ministre d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, ha afirmat que la violència ha d'acabar abans que s'enviïn forces de pau a Síria, "però el problema és que els grups armats que estan combatent el règim sirià no responen a ningú i no estan controlats per ningú".

L'organisme panàrab ha anunciat, també, que cancel·larà tota la cooperació diplomàtica amb Damasc, i ha promès donar "suport polític i material" a l'oposició.

L'Assemblea General de l'ONU, on hi són representats tots els membres de l'ONU i on no existeix el poder de veto, es reunirà aquest mateix dilluns per debatre la crisi siriana. S'espera que el director de la divisió de drets humans de l'ONU, Navi Pillay, que ha estat molt crític amb Baixar al-Assad, parli a l'assemblea.

Continuen els bombardejos

Mentrestant, a la ciutat de Homs els bombardejos de l'exèrcit sirià continuen per desè dia consecutiu. Els tancs han atacat dos barris de la ciutat sublevada, segons activistes de l'oposició citats per l'agència Reuters. Membres combatents de l'oposició han denunciat que almenys 23 persones van morir pels atacs de diumenge.

stats