Síria
Especials 06/05/2011

Les forces de seguretat maten una vintena de persones en les manifestacions contra Al-Assad

La policia del règim sirià ha fet servir foc real contra els manifestants a Damasc i Homs. A la ciutat de Baniyas s'ha congregat una multitud per protestar contra el president

Agències
2 min
Baixar Al-Assad ha volgut deixar-se veure avui pel dia dels Màrtirs sirians. EFE

DamascMilers de manifestants han sortit als carrers de Síria en un altre divendres de protesta contra el règim de Baixar al-Assad, que s'ha batejat com el "dia del desafiament". Les forces de seguretat han assassinat una vintena de persones en la repressió a les protestes antigovernamentals quan han obert foc contra els opositors a Damasc i Homs. En aquesta ciutat, almenys 15 manifestants han mort per les càrregues de la policia. Una multitud s'està manifestant a Baniyas, davant d'un fort desplegament militar.

Davant la imminència de les protestes, l'exèrcit es va desplegar ahir en algunes de les poblacions més actives a la revolta, com Baniyas, Homs i Rastan, així com en diversos districtes de Damasc. La filla de Riad Seif, un dels més destacats líders de l'oposició, ha denunciat a la cadena catariana Al-Jazira que el seu pare havia estat detingut aquest matí amb alguns dels seus companys. Un metge que es preparava per participar a les marxes ha dit aquest matí a l'agència Reuters que "els assassinats indiscriminats i les detencions inhumanes han creat un descontentament en el ciutadà mitjà de Síria". "Els fusells dels soldats ja no poden aturar la gent. Ja ningú es creu la propaganda que el règim és l'únic garant de l'estabilitat", ha afegit.

A la ciutat d'Amuda, de majoria kurda, els manifestants criden "Els sirians són un sol poble", i "Llibertat, Llibertat, pacífics, pacífics".

Segons fonts opositores, aquesta setmana han estat detinguts un miler d'opositors. L'exèrcit es va retirar ahir de la ciutat de Deraa, l'epicentre de la revolta, mentre fonts oficials asseguraven que havien sufocat tota oposició. La televisió estatal va mostrar imatges de la confessió de presumptes terroristes procedents de la ciutat, per avalar la tesi del règim que la inestabilitat prové de bandes estrangeres. Els activistes parlen de grans quantitats de civils morts i d'una greu crisi humanitària per la manca d'aliments, aigua i gas a què el setge del règim ha sotmès la ciutat. Un portaveu de la Creu Roja ha informat que ahir van poder portar-hi les primeres ajudes d'emergència.

stats