Especials 14/09/2012

Sis pobles celebren el Correllengua dies després de l'Onze de Setembre

La manifestació massiva de la Diada i el veto a la possibilitat que TV3 es torni a veure al País Valencià, pel vot del PP i UPiD al Congrés, seran en el rerefons dels actes a la Bisbal d'Empordà, Cabrils, Tortosa, Montoliu de Lleida, Corbins i Cardona

Ara
3 min
Cardona (Bages), vista del castell

"Ara més que mai... endavant amb el Correllengua!". Aquesta és la crida amb què els organitzadors i coordinadors del Correllengua 2012 conviden a participar en els actes que es preparen en sis pobles per als propers dies, després de l'Onze de Setembre. Perquè la Diada va concentrar dos fets que la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) considera fonamentals: la manifestació massiva per la independència i, a la mateixa hora, la votació al Congrés de la ILP Televisió sense Fronteres, que el PP i UPiD van vetar, impedint així que TV3 es torni a veure al País Valencià, malgrat que 651.000 persones havien signat la iniciativa per demanar-ho.

La CAL entén que "aquest veto del Congrés espanyol a la ILP és una demostració que cal estar alerta davant les agressions que pateix la llengua i la cultura en català, i continuar treballant per a la seva plena normalització".

En aquest context, fa una crida a participar en els actes del Correllengua d'aquest cap de setmana a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), Cabrils (Maresme), Tortosa (Baix Ebre), Montoliu de Lleida i Corbins (Segrià), que culminaran dimarts a Cardona (Bages).

Bisbal d'Empordà. El Correllengua s'inicia aquest divendres al vespre, amb una sessió de cinema a la fresca i l'actuació del grup Caliu, a la plaça Major. L'endemà, i durant tota la jornada, diferents espais de la vila acolliran els actes: la mostra matinal de puntes de coixí i bitlles catalanes al passeig Marimon Asprer, la tamborinada i el concurs popular del joc del Bocamoll al migdia a la plaça del Castell, la pintada del mural, el taller de capgrossos i la cercavila de tarda i el concert de tancament del grup La Carrau a la plaça del Castell. Tot plegat, sota la coordinació del Casal Estel Roig.

Cabrils. Aquest divendres, a les 8 del vespre, a la biblioteca, hi ha la xerrada 'El català als mitjans de comunicació i a ses Illes', amb Toni Lluís Reyes, actor que fa de Blai a la sèrie d'IB3 'L'anell', i Joan Muntal, actor que feia d'Oriol a 'La Riera', de TV3. Després, hi haurà l'actuació de la Cobla Ciutat de Cornellà, a la plaça de l'Àgora, que tancarà els actes. I fins al diumenge 23, a la biblioteca, hi haurà l'exposició 'Realitat i vitalitat de la llengua catalana'.

Corbins. L'Associació Juvenil ha programat tota una jornada d'actes per a aquest dissabte: de bon matí, un retruc de campanes i un esmorzar i mostra de cultura popular, amb la Colla Bastonera del Casal Popular l'Arreu de Mollerussa. A la tarda, per als més menuts, contes de la Companyia Nopatiskos i la cercavila. I al vespre, al poliesportiu, el sopar popular serà el preàmbul de la 'Nit de música en català', amb l'actuació de Mr. Freak Ska, la Terrasseta de Preixens i el PD Uri Roots.

Montoliu de Lleida. Dissabte a la tarda, a la plaça de l'Església, mostra de jocs populars, ballada de sardanes, balls de bastons i cercavila amb colles de la comarca: el Grup de Grallers i Puputs de Montoliu, El Griu d'Artesa de Lleida, el Bestiari d'Alcarràs i la Cobla de Sacaires de Sudanell. A la mitjanit, la música de Republika Ska i Staklar clourà els actes.

Tortosa. Presentació de l'obra 'Contes Àrabs', amb l'autora ulldeconenca Nassira El Hadri. Serà al Casal Popular Panxampla, aquest divendres a les vuit del vespre.

Cardona. El dimarts 18 de setembre, i en el marc de XVè Aplec de Cardona, lectura del 'Manifest del Correllengua' a la plaça de la Fira (dos quarts de vuit del vespre) i la conferència 'L'endemà del 18 de setembre de 1714', amb Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya.

stats