Especials 28/06/2012

Tea Party: "La sentència és un autèntic punt d'inflexió en la història dels EUA"

Analitzem les reaccions favorables i contràries a l'aval del Tribunal Suprem a la mesura més controvertida de Barack Obama

Ara
2 min
Michele Bachmann parlant amb la premsa després de la sentència del Suprem. AFP

BarcelonaLes reaccions posteriors a l'aval del Tribunal Suprem americà a la major part de la reforma sanitària d'Obama no s'han fet esperar.

- Amy Kremer, presidenta de l'organització conservadora Tea Party Express: “El Tribunal Suprem ha defensat aquesta intrusió sense precedents del govern federal en les nostres decisions personals sobre salut (...). El poble americà refusa aquesta llei i nosaltres continuarem treballant per suprimir-la”.

- Michele Bachmann, membre del Tea Party molt crítica amb la “Obamacare”: “La llei implica que ara, per primer cop, el Congres pot obligar als americans a comprar un producte o servei (...). Aquest és un autèntic punt d'inflexió en la història dels EUA, mai serem altre cop de la mateixa forma”.

- Nancy Pelosi, líder del grup demòcrata a la Cambra de Representants: “La decisió del Suprem és una victòria del poble americà (...). Avui s'ha garantit la seguretat econòmica i sanitària de tots els americans”.

- Un portaveu del Tea Party ha perdut els papers a les mateixes portes del tribunal: “La decisió presa avui pel tribunal demostra que són uns pallassos i sobre tot és un pas perquè nosaltres, els americans, lluitem per canviar la llei”.

- Mitch McConell, líder dels republicans al senat: “Des de que Obama és a la Casa Blanca els americans no han vist altra cosa que augmentar els seus impostos”.

Els polítics més conservadors s'oposen a la reforma perquè la consideren una intromissió a la llibertat individual dels ciutadans, concepte molt valorat als EUA. La reforma inicial de Barack Obama recollia la possibilitat de multar als ciutadans que no tinguessin la cobertura sanitària de cap assegurança, i això ha sigut vist com una ingerència il·lícita pels opositors republicans.

Els demòcrates, més partidaris de la reforma, consideren preocupant que hi hagi 32 milions de nord-americans sense assegurança mèdica i troben en la iniciativa d'Obama una possible solució a l'augment dels costos sanitaris que amenaça l'economia americana.

stats