Especials 02/08/2012

Tres milions de sirians necessiten ajuda alimentària, en la meitat dels casos de forma urgent

Obama autoritza la CIA a dur a terme operacions encobertes a Síria per ajudar els rebels a acabar amb el règim d'Al-Assad

Ara / Agències
2 min

BarcelonaProp de tres persones necessiten ajuda alimentària, agrícola i ramadera, segons una avaluació duta a terme per les Nacions Unides i el govern de Síria. D'aquesta xifra, prop d'un milió i mig necessiten ajuda alimentària urgent en els pròxims mesos, especialment a les zones més afectades per la guerra i els desplaçaments de població.

Un altre milió de sirians necessiten ajuda agrícola i ramadera. La inestabilitat del país ha encarit els transports i els agricultors no tenen els productes més bàsics per fer la seva feina, com combustible, llavors i pinsos.

El comunicat de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació destaca que la situació empitjorarà en els pròxims dotze mesos i serà necessari augmentar l'ajuda humanitària.

Intervenció dels EUA a Síria

El president nord-americà, Barack Obama, ha firmat una ordre que autoritza operacions encobertes de la CIA i altres agències del país a donar suport als rebels sirians en la lluita per acabar amb el règim de Baixar al-Assad. La televisió nord-americana CNN ha donat aquest dijous l'exclusiva que el president va signar fa uns mesos l'autorització, però no ha definit quines accions durà a terme el govern per ajudar els rebels.

Aquest tipus d'ordres permeten a l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) realitzar operacions a l'exterior, però no implica que s'ajudi militarment els rebels. De fet, la Casa Blanca ha reiterat que dotarà d'assistència humanitària no militar els moviments d'oposició sirians.

Enfrontaments a Síria

Els rebels sirians han bombardejat aquest dijous l'aeroport militar de Menagh, a la província d'Alep, segons ha informat l'opositor Observatori Sirià dels Drets Humans.

Els rebels han utilitzat per al bombardeig un tanc que van aconseguir en operacions anteriors contra les forces governamentals.

D'altra banda, l'exèrcit fidel al president ha matat 43 persones durant un bombardeig al poble de Yadidat Artuz, pròxim a Damasc. Aquests morts se sumen als comptabilitzats a altres ciutats per l'observatori, que només dilluns en va comptar 133.

stats