Líbia
Especials 16/05/2011

La fiscalia del TPI demana la detenció de Gaddafi, el seu fill i l'exministre de l'Interior

Moreno-Ocampo diu que els pobles àrabs ja no estan paralitzats per la por. La investigació s'ha desenvolupat en un total d'11 països

Agències
1 min
Protesta a Bengasi per exigir el processament de Gaddafi. REUTERS

L'HayaEl fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Luis Moreno-Ocampo ha anunciat que ha sol·licitat una ordre de detenció internacional contra Muammar al-Gaddafi, el presiden libi, el seu fill Saif-Al Islam (a qui considera "un primer ministre de facto" i Abudallah Snoussi, l'exministre de l'Interior. "La por ja no paralitza els àrabs: estan canviant el món", ha apuntat el fiscal en roda de premsa. "Tenim proves que Gaddafi ha comès crims per mantenir-se al poder", ha afegit.

La fiscalia ha dut a terme la investigació amb una trentena de missions a onze països, ha examinat uns 1.200 documents, inclosos vídeos i fotografies, i ha fet 50 entrevistes amb diversos testimonis. Les acusacions per crims de guerra seran objecte d'una altra investigació.

"Les proves demostren que les forces de seguretat líbies han perpetrat atacs sistemàtics i a gran escala contra la població civil", afirma l'oficina del fiscal. Els jutges del TPI, amb seu a l'Haia, poden optar per donar curs a l'orde de detenció, rebutjar-la o demanar més informació a la fiscalia.

La investigació per crims contra la humanitat a Líbia es va obrir el 3 de març contra un total de vuit persones, entre ells el mateix el dictador libi Muammar al-Gaddafi i tres dels seus fills. El 4 de maig Moreno-Ocampo va dir al Consell de Seguretat de l'ONU que se sol·licitarien tres ordres de detenció.



stats