POLÍTICA
Especials 21/06/2012

El president del TC respon a Aguirre: "Aquestes paraules es comenten soles"

Pascual Sala veu "insòlit" que es pugui acusar el tribunal d'haver-se "rendit als proetarres". Demana que ningú jutgi la sentència sense conèixer-ne el contingut

Ara / Efe
2 min

MadridEl president del Tribunal Constitucional (TC), Pascual Sala, ha qualificat avui d'"insòlit" que es pugui afirmar que el tribunal és "procliu" o s'ha "rendit als proetarres" en la seva sentència en la que autoritza la inscripció de Sortu al registre de partits polítics. En declaracions als mitjans abans d'assistir a la cerimònia de lliurament dels premis que concedeix anualment el Consell General de Procuradors, Sala ha lamentat que hi hagi persones que critiquin la sentència sobre Sortu "sense haver llegit" i sense conèixer la "copiosa" fonamentació de la decisió judicial.

"No es pot desqualificar o insultar la sentència sense llegir abans. És l'únic que demanaria", ha subratllat Sala, que ha hagut de sortir en defensa de la institució que presideix després de l'ofensiva protagonitzada per l'ala més dura del PP després de la legalització de Sortu.

"No són polítics, són magistrats independents"

Preguntat per les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que creu necessari replantejar l'existència del TC, Sala ha eludit comentar perquè "es comenten soles" i ha recordat que el tribunal que presideix és una "peça fonamental" de l'Estat de Dret i "peça essencial" del sistema democràtic ".

"Aquestes paraules es comenten soles, no faré cap comentari", ha afirmat Sala, que ha deixat clar que els magistrats del TC "no són polítics" sinó "magistrats independents". Sobre l'argumentació jurídica de la sentència sobre Sortu, el president del TC ha subratllat que el dret de representació política és un "element nuclear" del sistema democràtic que necessita proves de pes perquè pugui ser restringit.

La sentència estableix també que no es pot posar al mateix nivell a les víctimes i als terroristes, ni aprofitar-se d'un "terrorisme latent" com el d'ETA, "que encara no s'ha dissolt", per obtenir rèdits polítics. "El sistema democràtic permet defensar qualsevol idea democràtica però per mètodes democràtics, no assassinant o extorsionant", ha insistit.

stats