TUNÍSIA
Especials 23/10/2011

Afluència massiva en les primeres eleccions lliures de Tunísia

Els islamistes moderats d'Enahda són els favorits per guanyar les primeres eleccions de la Primavera Àrab. La incògnita se centra ara en la transparència del procés

Cristina Mas
1 min
Un soldat mira propaganda electoral al carrer a Tunis / EFE

Enviada especial a TunisNou mesos després de l'alçament popular que derrocar Ben Ali, els tunisians viuen aquest diumenge les primeres eleccions lliures de la seva història. I les primeres de la Primavera Àrab.

Set milions de tunisians estan convocats a les urnes. Des de bon matí, ja es veien llargues cues davant dels col·legis electorals (les escoles de primària a Tunis). Famílies enteres, moltes dones i nens, feien cua sota el sol per efectuar el seu vot i participar així en les primeres eleccions lliures del país. Per saber qui ja ha votat, després de tirar la papereta se'ls marca el dit amb tinta indeleble.

Un moment d'impàs

En aquesta convocatòria sense precedents els sondejos tenen poca fiabilitat, però al carrer es palpa poca eufòria, perquè el país viu immers en una forta crisi econòmica i ni les institucions ni la vuitantena de partits que es presenten a les eleccions han oferit sortides creïbles. La força d'una revolució, que va ser espontània i sense un rostre visible, no encaixa bé en el marc electoral. I el país viu un moment d'impàs, a l'espera de quin serà el resultat.

A les eleccions s'ha d'escollir una Assemblea Constitucional que ha de redactar una nova Carta Magna i formar un govern provisional, encarregat de supervisar el procés fins la convocatòria, en el termini màxim d'un any, d'eleccions legislatives. El pes que tenen els islamistes moderats d'Ennahda, reprimits sota la dictadura, es veurà en els resultats, que determinaran les aliances d'aquest procés de transició.

stats