Líbia
Especials 20/10/2011

Obama: “El règim ha acabat. Esperem una democràcia líbia inclusiva, democràtica i tolerant”

El president nord-americà ha dit que la mort de Muammar al-Gaddafi marca "un moment històric per a Líbia". “L'ombra fosca de la tirania s'ha esvaït”, ha assegurat des de Washington

Ara
2 min
El president dels Estats Units, Barack Obama.

BarcelonaMuammar al-Gaddafi ha mort aquest dijous a Sirte i la comunitat internacional ha reaccionat a la notícia, que marca una nova etapa a Líbia.

Estats Units

El president nord-americà, Barack Obama, ha dit aquest dijous amb motiu de la mort de Muammar al-Gaddafi que el règim del dictador “ha acabat”. “Esperem una democràcia líbia inclusiva, democràtica, tolerant”, ha afirmat el president dels Estats Units, que ha considerat que aquest dijous marca “un moment històric” per a Líbia.

“L'ombra fosca de la tirania s'ha esvaït”, ha dit el president en el seu discurs davant la premsa.

Abans, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha assegurat que aquest és un "pas significatiu" a Líbia tot i que encara no ha pogut confirmar de fonts fiables la mort del dictador.

França

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha dit en un comunicat que la mort de Gaddafi "obre una etapa important" i que ara cal pensar en la democràcia. "La presa de Sirte ha estat clau.... Cal començar una nova etapa consensuada amb el CNT per establir un sistema democràtic en què tots els grups del país tinguin el seu lloc i on les llibertats fonamentals siguin garantides", ha assegurat Sarkozy.

Alemanya

La cancellera alemanya, Angela Merkel, considera que la mort del dictador aplana el camí per un nou començament pacífic a Líbia.

Unió Africana

p { margin-bottom: 0.21cm; } La Unió Africana ha anunciat que ha readmès Líbia com a membre després de la mort del coronel Gaddafi. En un comunicat assegura que ha decidit “autoritzar les actuals autoritats líbies a ocupar el seient de Líbia a la UA i als seus òrgans”.

Unió Europea

"La mort de Gaddafi marca la fi d'una era de despotisme i repressió al llarg de la qual el poble de Líbia ha sofert durant molt de temps", diuen conjuntament en un comunicat els màxims dirigents de la UE, Van Rompuy i Barroso. "Avui Líbia pot girar una pàgina de la seva història i obrir la porta a un nou futur en democràcia", asseguren.

Rompuy i Barroso han fet una crida al Consell Nacional de Transició a continuar "un procés de reconciliació que serà llarg" entre tots els libis per permetre una transició "democràtica, pacífica i transparent".

Regne Unit

El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que avui és un dia per recordar les víctimes de l'atemptat de Lockerbie atribuït al règim libi. "Estic orgullós del paper que ha jugat el Regne Unit per fer una Líbia democràtica".

Nacions Unides

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha advertit que la mort de Gaddafi és només el principi d'un camí a Líbia. "Avui és un dia històric en la transició a Líbia", ha assegurat Ban Ki-moon. "Ara és una moment de reconciliació, no de revenja", ha dit.

Itàlia

"La guerra ha acabat. Sic transit gloria mundi [Així passa a la glòria del món], ha dit el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en saber la notícia

stats