Vaga general
Especials 27/03/2012

UGT i CCOO denuncien els piquets empresarials

Demanen que la Generalitat actuï d'ofici en uns 200 casos de pressions per part dels empresaris de cara a la vaga general

Vicenç Moliné
2 min

BarcelonaEls dos principals sindicats, UGT i CCOO, han demanat que la Generalitat actuï d'ofici davant els casos del que denominen piquets empresarials. Camil Ros, secretari de política sindical d'UGT, i Luisa Montes, secretària d'assesorament, mediació i arbitratge de CCOO, han presentat a Inspecció de Treball una llista amb 130 empreses en què, segons denúncies anònimes, hi ha hagut un total de 200 casos de pressions per part dels empresaris de cara a la vaga general.

El fet que les denúncies, fetes a través de la web d'UGT, siguin anònimes impedeix que es puguin tractar com a denúncies oficials, l'únic cas en què la Generalitat actuaria, segons fonts del departament d'Empresa i Ocupació. Camil Ros, però, considera que es tracta d'una "denúncia en tota regla" i confia que la Generalitat actuarà en alguns casos.

Des d'UGT esperen que la llista tingui un efecte dissuasiu de cara a altres empreses alhora que faci pública aquesta pràctica, que vulnera el dret de vaga dels treballadors. La majoria dels casos consisteixen en amenaces, comentaris en veu alta recordant la situació contractual dels treballadors o reunions en què els treballadors se senten pressionats per tal que no facin vaga.

El formulari de la web d'UGT també ofereix la possibilitat de comentar el cas i fins i tot suggereix recomanar la millor hora per tal que els piquets informatius passin per l'empresa. Tot i que aquestes dades se les ha guardat UGT, el sindicat nega que s'organitzin piquets per actuar en aquestes empreses.

És la primera vegada que els sindicats recullen les denúncies de piquets empresarials. Luisa Montes reconeix que aquesta pràctica va en augment, tot i que els casos en què hi ha proves que els demostrin cada vegada són menys. “Els empresaris van aprenent”, resumeix.

stats