POLÍTICA
Especials 09/08/2012

L'etarra amb càncer terminal inicia la vaga de fam

Iosu Uribetxeberria anuncia en una carta que aquesta matinada passada ha iniciat la mesura de protesta per denunciar l'actitud immobilista del govern espanyol

Ara
1 min

BarcelonaEl pres etarra amb càncer terminal Iosu Uribetxeberria, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara, ha anunciat aquesta matinada en una carta que es declara en vaga de fam. Segons informa el diari basc 'Naiz', la versió digital de 'Gara', el pres pretén denunciar esdeveniments de les últimes hores que han endurit la situació de reclusió malgrat la malaltia incurable que pateix. Considera "inacceptable" l'actitud del govern espanyol perquè prolonga la seva situació i "porta a l'extrem la crueltat i l'odi".

"Mantenir al corredor de la mort 14 presos greument malalts és inacceptable", deplora Uribetxeberria a la carta, de tres pàgines. Assegura que va optar per ignorar l'actitud dels ertzaines que el custodien a l'hospital Donostia, que, segons la seva versió, van començar a limitar les visites de familiars.

Detonant

Segons explica 'Gara', el detonant de la situació és la prohibició per part de l'Ertzaintza d'obrir una finestra −amb reixes− de la seva habitació de l'hospital. De resultes d'aquest fet, Uribetxeberria va decidir negar-se a sotmetre's a més proves mèdiques i va anunciar als metges que iniciava una vaga de fam. "No demano res especial, només un tracte just, tenint en compte la meva situació. Estant en aquesta situació, com puc permetre un tracte així cap als meus familiars? No és possible!", assevera el reclús. El moviment Herrira de defensa dels presos bascos ha convocat concentracions aquest dijous per denunciar la situació, que pot desestabilitzar el procés de pacificació del País Basc.

stats