La salut és a les nostres mans

No fumar. Fer esport. Menjar fruita i verdura. Consum responsable. Són les claus d'una vida sana. El missatge ha calat sobre la població però encara queda molt per fer. I els professionals insisteixen: cuidar-se té resultats sobre la salut.

Lara Bonilla
3 min
Vida sana

La salut és avui motiu de conversa a les sobretaules. Ja sigui per qüestionar els riscos de la carn vermella, per compartir receptes de sucs verds, per debatre l’elevat preu dels aliments ecològics o per recomanar restaurants vegetarians. Fa cinc anys el culte al cos ja estava de moda però ara també ens preocupem pel que li passa al nostre organisme per dins.

Cada cop som més conscients de la importància de portar una vida sana. Els consumidors es miren el que mengen. Valoren els productes de proximitat i són conscients del valor de consumir aliments de temporada. La informació és la clau. La gent vol saber on i com s’ha produït el que consumeixen. L’interès per una vida sana va de bracet amb l’augment de l’esperança de vida. Volem arribar a grans, sí, però amb bona salut i amb bona qualitat de vida, també. D’aquí que també augmentin els vegetarians i els aficionats a esports com el running.

L’alerta de l’OMS sobre els riscos del consum excessiu de carn vermella no ens hauria d’haver sorprès tant perquè els metges ja fa temps que fan pedagogia del pes de la nutrició sobre la salut. No obstant això, les xifres de sobrepès i obesitat continuen sent massa elevades i només un 12% de la població catalana menja les cinc peces de fruita i verdura recomanades. Posar-hi remei i que la informació arribi a totes les capes de la societat és responsabilitat nostra.

Prohibit fumar

Aquest interès renovat per la nostra salut va arribar paral·lelament al veto al tabac dins de bars, restaurants i discoteques.El 2011 el vam començar fumant al carrer. El canvi de percepció social del tabac des de l’inici del segle XXI ha fet possible avenços legislatius en matèria de tabac en molts estats d’Europa i la legislació espanyola és una de les més avançades en aquesta matèria. Ja no hi ha marxa enrere. Ens hem acostumat a beure, ballar i menjar en espais lliures de fum. Ja ningú dubta dels efectes nocius que té el tabac sobre la salut. I si algú ho qüestiona, les dades parlen per elles mateixes: cada cigarret conté uns 4.000 compostos químics, 42 de cancerígens i 127 d’additius. L’absència de tabac és el pal de paller d’una vida sana. No fumar és el primer dels 12 consells del Codi Europeu contra el Càncer per reduir la incidència d’aquesta malaltia. I el segon és viure en un espai lliure de fum. La resta fan referència, sobretot, a l’adopció d’hàbits de vida saludable. És evident que no podrem evitar totes les malalties però la salut, insisteixen els professionals, és un bé que hem de cuidar i la prevenció és a les nostres mans.

Gràfic tabaquisme

Gairebé 5 anys lliures de fum, per Lara Bonilla

Qui troba a faltar degustar una paella mentre el comensal de la taula del costat s’està fumant un cigarret? ¿O sortir de la discoteca amb els cabells i la roba amb pudor de fum? Potser ni els mateixos fumadors ho enyoren. Al gener farà cinc anys que la llei del tabac prohibeix fumar en espais públics tancats com ara restaurants, bars i discoteques... Llegir més aquí.

Una vida més sana i sostenible, per Thaïs Gutiérrez

"El cert és que l’ecologia no és una moda ni una tendència, és una necessitat". Ho diu Silvio Elías, un dels fundadors de la cadena d’alimentació Veritas, que en els últims anys han notat com es disparava el nombre de clients "fins i tot en els anys més durs de la crisi". Per a Elías, estem davant d’un "canvi d’hàbits generalitzats" que suposa un punt d’inflexió en una societat que ha convertit la vida sana en un dels seus principals objectius... Llegir més aquí.

Córrer contra els zombies i entendre el teu metge: aplicacions per a una vida sana, per Selena Soro

La tecnologia s'ha convertit en una bona aliada per als que volen una vida més sana. Addictes a banda, hi ha tot un seguit d'aplicacions que ajuden a controlar des del mòbil com portar una dieta equilibrada o quantes hores ens calen de son... Llegir més aquí.

Societat sana, societat productiva. Anàlisi de Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut,

Aproximadament 25.000 de les 60.000 morts anuals que es produeixen a Catalunya tenen a veure amb l’estil de vida de la persona (10.000 amb el tabac, 11.000 amb la tríada sedentarisme-alimentació-obesitat i 3.000 amb l’alcohol, entre d’altres). Aquestes morts no es produeixen en la mateixa proporció en tots els nivells socioeconòmics ni d’estudis, sinó que hi ha una important gradació en la distribució del risc... Llegir més aquí.

stats